Buzizás - csak toleránsan

Amikor a leszbikus liberális "leplezi le" a keresztény-konzervatív "melegeket". Monty Python sírva könyörögne a forgatókönyvért.

Aki foglalkozott már életében negyed óránál többet magyar közélettel, az tudja: azt a mondatot, hogy "ennél nincs lejjebb" soha nem írjuk le, mert mindig van. De most mégis halvány reménnyel a szívemben azt rebegem: annál már csak nem lehet már mélyebbre süllyedni, mint Ungár Klára mai Facebook-posztja. 
 
Nyilvánosan lebuzizni a valakit eleve prosztóság. Ha ez a valaki a politikai ellenfelünk, akkor még inkább. Az ex-fideszes, ex-SZDSZ-es, most épp a Szabad Emberek Magyarországért nevű liberális asztaltársaság párt vezetője pedig pontosan ezt tette. Ungár Orbán Viktor tegnapi, a "nem provokáló magyar homoszexuális közösségnek" köszönetet mondó nyilatkozatán húzta fel magát, mert az szerinte "áldozat hibáztató". (Hogy ebben a képletben ki és minek az áldozata, illetve ki a tettes, az nehezen követhető, de én egy jó ideje már lemondtam arról, hogy a liberális amazon gondolatait kövessem.)
 
Klára annyira idegállapotba került, hogy hirtelen felindulásból le is buzizott két fideszes politikust: Szájert és "Kocsismátét".
 
 
A poszt alatt komoly vita bontakozott ki arról, hogy szabad-e ilyet, illetve egyáltalán, komolyan gondolta-e ezt a melegek jogaiért egykor oly bátran küzdő liberális politikus. Volt, aki azzal a poénnal igyekezett elütni a dolgot, hogy "a végén még az is kiderül róluk, hogy zsidók". De Ungár nem hagyta kétségek között a Facebook népét, és leszögezte:
 
 
Kocsis Máté azóta határozottan cáfolta, hogy homoszexuális lenne. 
"Kedves Ungár Klára! Bár az égvilágon semmi köze hozzá, de elárulom Önnek, olyan messze áll tőlem a homoszexualitás, mint Makótól Jeruzsálem. Velem maguk nincsenek eggyel többen. A primitív, személyeskedő kijelentéseiért pedig be fogom perelni."
 - írja a 8. kerületi polgármester. 
 
Ha egy pillanatra elfelejtjük, hogy ennek a történetnek a résztvevői komoly döntéshozó pozíciókban levő emberek, illetve azok voltak, akkor azért rájövünk, hogy ennél ütősebb abszurd jelenetet a Holló Színház se rakhatott volna össze. Egy vállaltan homoszexuális, liberális politikus buzizza le a magát keresztény-konzervatívnak valló politikust - aki aztán megvédi tőle a magánélet szentségét. De közben azért fontosnak tartja leszögezni, hogy bár senkinek semmi köze hozzá, de ő nagyon nem meleg. Persze, mondhatjuk, hogy itt szó sem lehet homofóbiáról, hiszen Ungár liberális is, meg homoszexuális is.
 
De emellett nem titkolja zsidó származását sem, tehát ha majd úgy ítéli meg, hogy a kormány antiszemita irányba mozdul el, akkor a buzilista után hamarosan egy következő Facebook-posztban érkezhet a fideszes zsidók listája is. Mert hát, ugye jogunkban áll tudni, kik azok a zsidók, akik egy antiszemita pártban politizálnak. Jogunkban áll tudni, ki az, aki ebben az országan meleg, zsidó, cigány, vagy veseköves - máskülönben hogyan is küzdhetnénk a kirekesztés és az intolerancia ellen?
 
Monty Pythonék életükben egy dolgot szúrtak el nagyon. Hogy nem Magyarországra születtek...