Elbukta a kormány a CEU miatti pert, vissza kell vonnia a törvényeket

Elbukta a kormány a CEU miatti pert, vissza kell vonnia a törvényeket

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni - mondta ki az Európai Bíróság a hvg szemléje szerint. Ismert, a törvény gyakorlatilag a Soros György által alapított, egyébként az egyik legmagasabb színvonalon működő hazai egyetemre, a Közép-Európai Egyetemre (CEU) lett szabva.

Az Európai Bíróság a következő területeken állapított meg jogsértést:

  • a Lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,
  • sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet,
  • a kifogásolt rendelkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

A döntés értelmében a vitatott részeket a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie. Ugyanakkor ez már nem jelent sokat, hiszen a CEU időközben áthelyezte székhelyét Bécsbe, ahol tárt karokkal, a legmagasabb politikai szinten fogadták.

A lap rámutat, hogy ha a magyar kormány nem teljesíti az ítéletben foglaltakat, vagyis nem hozza összhangba saját jogát az uniós joggal, akkor az Európai Bizottság újabb, pénzügyi szankciók kiszabására irányuló keresetet indíthat.