Cigány vezetőt bántalmazott, és választási csalást követett el a fideszes polgármester?

A jobbikos politikus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fenti mondatok azután hangzottak el, hogy Bakró Pál, Levelek roma  önkormányzatának vezetője, egyedüli cigány emberként, január 23-án részt vett a Jobbik helyi fórumán, ahol Borsodi László is megjelent. A cigány vezető fel is szólalt a rendezvényen, és négyszemközti találkozót kért Apátitól, ahol elmondhatná a településvezetéssel kapcsolatos kételyeit.

Másnap a cigány vezető fiának házában baleset történt, amitől az ingatlan lakhatatlanná vált. Ezzel kapcsolatban Bakró megkereste a polgármestert, hogy amíg kijavítják a károkat, fia hadd kapjon szállást az önkormányzat szociális lakásában. Borsodi állítólag erre a megkeresésre válaszolt a fenti mondatokkal, valamint azzal, hogy "nem gondolod tán, hogy egy tetves cigányt fogok oda beköltöztetni?" A konfliktus közben állítólag az is elhangzott: "a jobbikos dologra még visszatérünk." Ezután, Bakró állítása szerint, a fideszes polgármester meg is ütötte őt. A polgármester természetesen mindent tagad.

Kézi vezérelt rendőrség? Választási csalás?

Az esettel kapcsolatban két gyanús körülmény is fölmerült. Az egyik, hogy Bakrónak egészen Nyíregyházáig kellett utaznia, hogy feljelentést tudjon tenni, mert állítása szerint a helyileg illetékes baktalórántházai őrsön nem voltak hajlandóak foglalkozni az üggyel. Apáti István ehhez annyit fűzött hozzá, szomorú tapasztalat, hogy Szabolcsban, a "vadkeleten" vélhetőleg politikai célokra használják a rendőrséget.

A másik érdekesség, hogy az N1TV összeállításában a cigány képviselő arról beszél, hogy a fideszes polgármester miként használta ki a választások alkalmával a helyi cigányságot, akiket állítólag Bakró segítségével természetbeni, és anyagi juttatásokkal vett rá, hogy a Fideszre szavazzanak.

Apáti István jelezte, az üggyel kapcsolatban a Jobbik feljelentést kíván tenni, mivel a jelenlegi információk mind a vesztegetés, mind a választás rendje elleni bűncselekmények lehetőségét felvetik. Ide tartozik még, hogy a rendőrség, Bakró feljelentése nyomán, hivatalból nyomozást indított a kormánypárti településvezető ellen, közösség tagja elleni erőszak vádjával.

Hogy viszonyul a Fidesz a botrányokba keveredett polgármesteréhez?

A jobbikos képviselő reméli, hogy az eset nem marad következmények nélkül, hiszen egy olyan fideszes polgármesterről van szó, aki ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt már folyik büntetőeljárás, és akinek a tagadása épp ezért hiteltelen számára.

"Olyan településről beszélünk, ahol nem tudnak elszámolni a közpénzekkel, tizenöt millió forintnyi beszedendő adót dobtak ki az ablakon, mert állítólagosan hagyták elévülni, és botrányt-botrányra, hibát-hibára halmoznak."

A Németh Szilárdhoz, és a Fidesz országos elnökségéhez intézett kérdésében a politikus arra volt kíváncsi, hogy mit kívánnak tenni a "felelőtlen, és tisztségére, feltételezhetően méltatlanná és érdemtelenné vált polgármesterük megrendszabályozása, adott esetben leváltása érdekében?" Továbbá, példátlannak nevezte, hogy valakit csak azért érjen hátrány, mert megjelenik egy politikai rendezvényen, legyen az jobbikos, vagy bármilyen más szervezésű. Apáti szerint ugyanis a vidéki fideszes kiskirályok azt hiszik, hogy nekik mindent szabad, és rájuk nem vonatkozik a törvény.