Cigánysátor: zöld utat kapott a Jobbik hevesi népszavazása

Gáncsoskodások sora után a párt kezdeményezése most jutott el odáig, hogy a jobbikosok végre elkezdhetik az aláírásgyűjtést.

A helyi jobbikosok az ózdi és miskolci társaikhoz hasonlóan még tavaly áprilisban adtak be népszavazási kezdeményezést a Helyi Választási Bizottsághoz. A kérdést azonban a HVB nem tartotta megfelelőnek, és elutasították a jobbikos beadványt. A fellebbezést követően ezt a döntést az Egri Törvényszék is jóváhagyta.

Nyáron egy újabb, egyszerűsített kérdéssel próbálkozott a Jobbik. „Fodor Endre, a HVB elnöke a helyesírási hibáktól hemzsegő végzésében ezt is elutasította. A választások után a testületi ülésen kezdeményeztük a Roma Központ létrehozásáról szóló áprilisi határozat visszavonását. A fideszes többség azonban leszavazta a kezdeményezésünket” – számolt be az Alfahírnek Kis Tamás, a Jobbik hevesi önkormányzati képviselője.

A hevesi Jobbik korábban többször is rámutatott, hogy a cigánysátor több százmillió forintos költségeitől nem fog javulni a rendőrségi statisztika, nem fog csökkenni az iskolai hiányzások száma és a hevesi cigány családok sem fognak jobban élni. A Jobbik inkább mintagazdaság létrehozását javasolta a beruházás költségeinek a felhasználásával. A párt szerint így több tucatnyi cigány családnak lehetne megélhetést biztosítani, az itt megtermelt áruk pedig bevételt is termelnének Heves városának.

A Jobbik javaslatait és népszavazási kezdeményezéseit sorra söpörték le az asztalról. „Tavaly az Önkormányzat 30 millió forintot már lehívott és nagyrészt el is költött a 409 milliós támogatásból. A megkötött szerződések, a meghiúsult közbeszerzések és a pályázati kötelezettségek áttanulmányozását követően a Képviselő-testület elé tártam a projekt eddigi megvalósulásának súlyos szabálytalanságait. Ennek eredményeképpen a testület két, közel tízmilliós kifizetés törvényességi vizsgálatát kérte a Kormányhivataltól” – közölte az Alfahírrel Kis Tamás.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan nem mondtak le a népszavazási kezdeményezésükről sem, és a hevesi Jobbik elnöke, Balázs Ferenc ismét beadta kérdésüket a HVB-hez, amit ismét el is utasítottak. A Jobbik újra az Egri Törvényszékhez fordult, de most nem hiába, mert megváltoztatták a hevesi Helyi Választási Bizottság határozatát, és hitelesítették a párt népszavazásra ajánlott kérdését.

„Az aláírásgyűjtést haladéktalanul elkezdjük” – jelezte portálunknak Kis Tamás. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy kezdeményezésük eredményes legyen, a következő négy hétben legalább 1000 aláírást kell gyűjtenünk. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a választói akarat érvényesülhessen ebben, a város jövőjét komolyan meghatározó kérdésben” – mondta Kis. A hevesi Jobbik a következő kérdésről szeretne Hevesen népszavazást:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Multifunkcionális Nemzetiségi - Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ kialakítására vonatkozó 58/2014. (IV. 24'.) önkormányzati határozatát visszavonja?"

Szavazatvásárlási botrány Hevesen

Heves városa legutóbb a településen lévő botrányos szavazatvásárlási ügy miatt került a hírekbe. Az őszi önkormányzati választás után a választási eredmény megsemmisítését és új választás kiírását kezdeményezte a Jobbik, miután „soha nem látott, tömeges mértékű választási csalást” leplezett le a nemzeti párt. A jogsértéseket főként Lányi Józsefhez, a Fidesz-KDNP jelöltjéhez és Báder Csabához, a hevesi Fidesz kampányfőnökéhez kötötték. A Jobbik szerint tömegesen zajlott a cigányság megvásárlása a településen, amelyet képekkel és videofelvételekkel is bizonyítani tudtak. Sokatmondó, hogy Fideszen kívül minden más politikai erő, független induló is panasszal élt a helyi választási bizottságnál. A Debreceni Ítélőtábla végül helybenhagyta a megyei területi választási bizottságnak az új szavazás kiírását kérő beadványokat elutasító határozatait, és jogerőssé vált a hevesi önkormányzati választás eredménye. Vagyis minden bizonyíték ellenére pontot tettek az ügy végére...