Cigányútra ment pénzek az Országos Roma Önkormányzatnál?

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás folyik az Országos Roma Önkormányzatnál, százmilliók tűntek el néhány év alatt.

Az ORFK a RomNet portál korábbi hírére reagált az MTI megkeresésére. A honlap a cikkében azt írta, hogy egy újabb, a Híd a munka világába projekttől független ügyben, hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség az ORÖ ellen.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata ennek kapcsán azt közölte az MTI-vel: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. További információt a folyamatban lévő nyomozásról nem adhatnak - írták.

Százmilliók tűntek el

Eközben a magyarnarancs.hu-n megjelent tényfeltáró cikkben azt írják, közel százmillió forintot tehet ki az az összeg, amit költségtérítés néven fiktív számlákkal könyveltek el. Egy közmunkás nevén például egymilliós költségtérítés szerepelt, holott ő nem utazott sehova, és nem is kapott pénzt senkitől.

Az Országos Roma Önkormányzat ügyeit az LMP-s Hadházy Ákos kezdte boncolgatni pár hónappal ezelőtt: mint arról mi is beszámoltunk, túlárazott bútorbeszerzésekkel, autólízingekkel és informatikai rendszerfejlesztésekkel tűnhetett el több száz millió forint.

Az ügyek egy jó része korábbi ORÖ-elnök, a fideszes Farkas Flórián vezetése alatt történhetett, aki mint kiderült, éveken át nem számolt el több száz milliós elnöki keretével. A lap úgy tudja, a gyanús, esetenként fiktív utalások között még a felcsúti Puskás Akadémia is szerepel. Az újabb százmillióért megrendelt tanulmányok is gyanúsak, a lap szerint a 2013 decemberében 13 olyan tanulmányt fizettek ki, amit egyes megkérdezett képviselők azóta sem láttak, sőt, nem is tudtak róluk.

Mindezek ellenére a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma rövid vizsgálódás után csak a bútorbeszerzésekkel és az autólízingekkel kapcsolatban talált szabálytalanságokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig közölte, hogy költségvetési csalás miatt nem látnak okot a nyomozás megindítására.

A kifogásolt költségek egy töredéke:

    - 28,7 millió forintért, egyenként 3 millió forintért béreltek Opel Corsákat, mindössze fél évre (!).
    - 31 millióért vettek irodabútorokat, többségében székeket
    - de az iroda felújítása is 26 millióba került (nem, nem az építése, csak a felújítása...)
    - 31 millióba került egy tanulmány a "a toborzás-kiválasztás eljárásának és a toborzás eljárásrendjének kidolgozásáról"
    - 19 milliót fizettek egy másik tanulmányra, ami arról szól, hogy milyen programokat kellene használni a gépeken
    - amiket egyébként "jó áron" vettek, mert pár kütyü mellett a 7 darab PC összesen 21 millió volt :D
    - mindezt egy 31 millió forintos hálózatkiépítés követte
    - 30 millióért dolgozott nekik egy médiaügynökség
    - 31 millóért pedig egy másik, ami sajtószóvivői és E-DM feladatokat látott el
    - 30 millió volt a projektmenedzsment
    - megint 30 millió a projekt számvitel
    - 13 milliót költöttek el a nyomdában

Ja, és még vettek 200 millióért egy gellérthegyi irodát is, hiszen volt miből: a teljes költségvetés csaknem 5 milliárd forint volt. Azért kaptak ennyi pénzt, hogy a „Híd a munka világába” nevű program keretében rábírják a cigányokat a tisztességes munkavégzésre, avagy a normális életvitelre.

Nem igazán jött össze.