"Az állat nem játék!"

A Jobbik azt akarja, hogy jobbá tegyük a nem megfelelően tartott állatok helyzetét.

Egyed Zsolt arról írt, hogy az elmúlt években számos olyan európai országról hallhattunk, ahol betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését. Igaz, hogy a gyermekes családoknak maradandó élmény a zebra és az elefánt trükkjeinek látványa, viszont a háttér ennél jóval elkeserítőbb. Az állatvédők szerint ezeknek az állatoknak a tartási körülményei semmiképpen sem megfelelőek a vadon élő állatok számára. Mozgásukban korlátozzák őket, a betanítás és a „fellépés” során pedig stresszes légkörnek vannak kitéve.

Az elmúlt években ugyan javult a helyzet, hiszen a szigorú szabályok betartatása végett folyamatosak az ellenőrzések, azonban november elején mégis egy csontsovány afrikai elefántot fotóztak le a Magyar Nemzeti Cirkusznál - emlékeztett a politikus.

Egyed Zsolt arra is figyelmeztetett, hogy az állatok cirkuszi szerepeltetését egyre több európai ország gátolja vagy tiltja be, példának okáért a szomszédos Ausztria és Horvátország is. Legutóbb Olaszországban foglalták rendeletbe.

"A törvényi rendelkezés célja nem az, hogy a cirkusz megszűnjön, hanem az, hogy az álltok védelmét szem előtt tartsuk. Ezért a Jobbik minden lehetőséggel élni fog annak érdekében, hogy jobbá tegyük a nem megfelelően tartott állatok helyzetét" 

-szögezte le a politikus.