Combosodnak a NER vagyonlerakóként használt több ezermilliárd forintos magántőkealapjai

Combosodnak a NER vagyonlerakóként használt több ezermilliárd forintos magántőkealapjai

Közpénzből magánvagyon? Az Orbán-kormány nagy trükkje a magántőkealapokban rejtőzik, amivel brutális mennyiségű állami pénzt szivattyúztak ki a rendszer fontos embereihez.

Megközelítőleg 2700 milliárd forintot ért az a vagyon, amit magyarországi magántőkealapokban helyeztek el tulajdonosai 2022. december 31-én. Ez a tavalyi 68 ezer milliárd forintos hazai GDP 4 százaléka. 41 tulajdonosnál koncentrálódik ez a vagyontömeg – írja a G7.

Kimerítő cikkben számol be a gazdasági portál arról, ahogy végbemegy Magyarországon a magántőkealapok gyors növekedése, amelyeket a NER (avagy a Nemzeti Együttműködés Rendszere) elitje vagyonlerakóként használ.

2022. december 31-én mintegy 2700 milliárd forintnyi vagyon volt ezekben az alapokban, ami a magyar GDP 4 százalékát teszi ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján a magántőkealapokban lévő vagyon nagyobb, mint a részvények és befektetési jegyek összesített értéke. A jegybanki statisztikák szerint elképesztően gyorsan nőtt a vagyon: 2020 végén még csak 179 milliárd forinttal rendelkeztek a magántőkealapok.

Az eltérés a jegybank adatai és a cikk által bemutatott számítások között több okra is visszavezethető, azonban az MNB nem válaszolt a lap megkeresésére. Feltételezik viszont, hogy az állami vagyon kezelése is lehet része ennek az elszámolásnak. Mint rámutatnak,

a magántőkealapok többsége a kormányközeli vállalkozói körhöz, a NER-hez köthető, és ennek a jogi konstrukciónak a célja lehet a NER-vagyonok átláthatóságának csökkentése.

Négy embernél összpontosul kétezer milliárd forint

Ezenkívül kifejtik, hogy nehéz megállapítani az alapok valódi tulajdonosait, mivel ezek az adatok nem nyilvánosak, de a néhány ismerten csengő név között szerepel Mészáros Lőrinc, Jellinek Dániel, Száraz István és Tiborcz István, akiknek hatalmas vagyonokat tulajdonítanak.

Az alapokban lévő vagyon zöme gyakorlatilag egy szűk tulajdonosi kör kezében koncentrálódik.

🟠 Mészáros Lőrinc: 716 milliárd forint nettó eszközértékű vagyon;

🟠 Jellinek Dániel: 589 milliárd forint,

🟠 Száraz István: 323 milliárd forint,

🟠 Tiborcz István: 207 milliárd forint.

Az állami tulajdonú alapokban 186 milliárd volt, a piaci OTP-alapok 101 milliárddal az ötödik helyre fértek fel.

Összességében az látható, hogy a NER-hez kötődő magántőkealapokban jelentős vagyonok felett diszponálnak, amelyek tulajdonosainak kiléte nehezen meghatározható.

Nem árt szoktatni magunkat ahhoz, hogy az összes alap 84 százaléka szorosan a NER-es kormányközeli vállalkozói világhoz, míg a kezelt magántőkealapok mérleg szerinti nettó eszközértékének 95 százaléka a NER-eseké.

(Címlapkép: Kárpáti László, a Kall Ingredients Kft. többségi tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa (b-j) a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án. A magyar tulajdonban lévő vállalat 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy GMO-mentes magyar kukoricából cukor- és keményítőféleségeket állítson elő és értékesítsen. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)