COP21 - Még szombatig várni kell

Laurent Fabius francia külügyminiszter csütörtök este még úgy nyilatkozott, hogy úgy látja, pénteken javaslatot tud tenni a végső szövegre.

"Nagyon közel vagyunk a célhoz, és eljött az idő a megállapodásra"

- mondta.

Péntek reggel azonban az elnökség egyik tisztségviselője, majd maga Fabius is úgy ítélte meg, hogy még ezt a napot is a konzultációknak kell szentelni. A szöveget a legfrissebb tervek szerint szombat reggelre készítik el, a plenáris ülés pedig a nap közepén fogadhatja el a dokumentumot.

A francia diplomácia irányítója azt mondta a BFMTV tévécsatornának, hogy a megbeszélések légköre a csúszás ellenére jó, "a dolgok alakulása helyes irányba mutat".

Környezetvédő szervezetek csütörtökön arra panaszkodtak, hogy a megállapodás tervezetének addig ismertté vált verziója nem fejti ki érdemben, miként lehet a gyakorlatban is elérni a kitűzött célt, vagyis két Celsius fokban maximálni a Föld légkörének hőmérséklet-emelkedését.

A pekingi állami tévé pénteken arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő telefonon megbeszélést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel a klímakonferenciával kapcsolatos kérdésekről. Egyetértettek abban, hogy folytatniuk kell a

"szoros együttműködést"

a megállapodás elérése érdekében.

Az eddigi klímakonferenciák eddig rendre tovább tartottak a tervezettnél. A japán Kiotóban 1997-ben és a dániai Koppenhágában 2009-ben egy-egy nappal kellett meghosszabbítani az egyeztetésre szánt időt, 2011-ben a dél-afrikai Durbanben pedig a tervezett péntek este helyett vasárnap reggelig alkudoztak a küldöttek.