Elmaradhat a dél-amerikai kontinenstorna

Elmaradhat a dél-amerikai kontinenstorna

A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) bejelentette, hogy nem rendezik meg Argentínában a két hét múlva esedékes kontinenstornát, a Copa Américát. Nem kizárt, hogy a tízcsapatos viadalt törlik, de a testület még vizsgálja, beugorhat-e más ország rendezőnek - írja a Nemzeti Sport.

Mint ismeretes, a CONMEBOL eredetileg Argentínát és Kolumbiát jelölte ki rendezőnek a kontinenstorna házigazdájaként. Azonban pár hete elvették Kolumbiától a rendezési jogat a feszült politikai helyzet miatt. Mostanra azonban kiderült, hogy Argentína sem rendezheti meg a Copa Americát, amelynek vélhetően az az oka, hogy a koronavírus-járvány felerősödött az országban.

Egy pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmény szerint a megkérdezett argentinok 70 százaléka ellenezte a torna megrendezését, ami a hírek szerint a kormányon belül is felerősítette a torna vendégül látását ellenzők hangját.

„A CONMEBOL tanulmányozza azokat az ajánlatokat, amelyek lehetővé tennék a torna megrendezését más országban. A döntés hamarosan megszületik”

– idéz a Reuters a szövetség közleményéből, jelezve, hogy a válságstáb hétfőn összeül.

Hogy mely ország lehet a beugró, egyelőre nem világos, ugyanakkor a hírek szerint felvették a kapcsolatot a chilei szövetséggel „néhány mérkőzés” ottani megrendezésének lehetőségéről.

A CONMEBOL a végsőkig keresi a megoldást, hiszen a torna megrendezése – főként a televíziós jogdíjaknak köszönhetően – még üres stadionokban lejátszott mérkőzésekkel is jelentős bevételt hozna, ami az utóbbi másfél év általános gazdasági visszaesését figyelembe véve kulcsfontosságú körülmény.

A 47. Copa América a kiírás szerint június 13-tól július 10-ig tartana. A tornán az eredeti tervekkel ellentétben csak 10 dél-amerikai válogatott venne részt, mert a meghívott Ausztrália és Katar korábban lemondta a szereplést.