Csak a mentelmi jog mögé bújva kerülheti el Rogán Antal a felelősségre vonást?

A jelek szerint az ügyészségnek nem nagyon akaródzik ellene nyomozást folytatni, de még így is bajba kerülhet.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden döntött arról, hogy megindítja-e Rogán Antallal szemben a nyomozást. A Belváros volt polgármesterét, jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét, Portik Tamás azzal vádolta meg, hogy tízmillió forintnyi kenőpénzt vett át egy ingatlanügylet kapcsán – emlékeztetett a legnagyobb ellenzéki párt politikusa. Majd hozzátette: az ügyészség ugyan meghozta a döntést, csakhogy ezt csupán azután hajlandóak elárulni, ha már az érintetteket kiértesítették.

Szilágyi György kitért az N1TV által bemutatott nagy botrányt kavaró felvételekre is: Vizoviczki László egykori bizalmasa, perének negyedrendű vádoltja azt állította, hogy Rogán Antal, akkor még polgármesterként négymillió forint kenőpénzt vett át a diszkócsászártól különböző, V. kerületi teraszok megnyitásának engedélyezéséért. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban kedden levelet küldött az N1TV főszerkesztőjének, ebben az ominózus felvételek átadását követelték, az is kiderült, hogy többek között vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés ügyében folytatnak nyomozást. A Jobbik politikusa elképzelhetőnek tartja, hogy ez az ügy is Rogán Antalhoz köthető.

Mentelmi jog mögé bújva?

Reményét fejezte ki továbbá, hogy abban az esetben, ha a nyomozóhatóságok kérni fogják Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, a fideszes országgyűlési képviselők nem fogják ezt megakadályozni.

Szilágyi György furcsának tartja, hogy az ügyészég az N1TV-től kérte be a felvételeket. Álláspontja szerint, ha valóban nyomozást folytatnak, akkor bármikor kihallgathatnák a nyilatkozatot tevő személyt, hiszen pontosan tudják kiről van szó. Kíváncsi lenne továbbá arra is, hogy a Vizoviczki-ügy nyomozásakor miért nem vették jegyzőkönyvbe a kormánypárti politikusokra tett terhelő vallomásokat? A politikus elképzelhetőnek tartja, hogy a felvételek bekérésével az ügyészség csupán arra kíváncsi: milyen bizonyítékok és dokumentumom állnak még az N1TV rendelkezésére.

Szilágyi György ígéretet tett arra, hogy amennyiben a Jobbik kormányra kerül, úgy a hasonló, korrupcióval kapcsolatos nyomozásokat pártfüggetlenül fogják lefolytatni a hatóságok.