Csak ráfázunk - kevés a földgáz a magyar tárolókban

Az mno.hu összeállítása szerint az állami tulajdonú Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból kiderül: az összesen mintegy 4,3 milliárd köbméter kapacitású zsanai, hajdúszoboszlói, kardoskúti és pusztaedericsi befogadók feltöltöttségi szintje jelenleg együttesen mindössze 27,8 százalékos. Vagyis a betárolt gáz mennyisége hozzávetőleg csupán 1,2 milliárd köbméter, ami rekord alacsony mennyiségnek számít hetekkel a fűtési szezon kezdete előtt. A készletek gyarapítását pedig most sem kapkodják el, naponta hozzávetőleg csupán 0,3 százalék körüli mértékben növekszik a töltöttség.

Összehasonlításképpen: tavaly ilyenkor már 3,13 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban. Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként 8-10 milliárd köbméter körül alakul, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el.

Egészen elképesztő, de ebben a kényes geopolitikai helyzetben a magyar gáztárolók töltöttségi szintje a legalacsonyabb Európában. A Gas Infrastructure Europe információi szerint például a magyarországihoz hasonló kapacitásokkal bíró Ausztriában ez az arány 54, Csehországban 75, Szlovákiában pedig 54 százalék.

Felelőtlenség a magyar kormányzat részéről, hogy a rendelkezésre álló tárolókapacitásokat nem használja ki. Az orosz–ukrán konfliktus során ugyanis bármikor ismét bekövetkezhet, hogy valamelyik fél elzárja a gázcsapot, s abban az esetben, ha ez egy hideg téli napon következik be, veszélybe kerülhet a hazai gázellátás - nyilatkozta a lapnak Holoda Attila, az előző Orbán-kormány energetikai államtitkár-helyettese.

Amint korábban már többször írtuk, nemcsak hazánk energetikai jelene, hanem a jövője is baljós.

Sajnos, az erélytelen, következetlen magyar külpolitika, amely a nemzeti érdekképviseletet teljes mértékben alárendelte a magyar belpolitikának, illetve a Fidesz aktuálpolitikai céljainak, nem képes ebben a versenyben helytállni.

Ez pedig nem maradhatott következmények nélkül.