Csak tűzoltás folyik a közoktatásban

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a pedagógusok tüntetése jogos, a követeléseik mellett a párt továbbra is kiáll, mert az oktatási a rendszer a jelenlegi formájában nem tud választ adni a 21. század kihívásaira.

Hangsúlyozta, a Jobbik az oktatás területén is "valódi nemzeti konzultációt folytat", ezért találkozott a héten Földesi Péterrel, a Széchenyi István Egyetem rektorával, Bardócz-Tódor Andrással, a Keresztény Pedagógus Társaság elnökével és Karlovitz János Tiborral, a Neveléstudományi Egyesület elnökével.

A megbeszéléseken arra jutottak, szükséges az alapfokú oktatás átalakítása, hogy a gyerekek újra szeressenek iskolába járni, és újra ők álljanak a közoktatás középpontjában - közölte, hozzátéve, azt is megállapították, hogy a felzárkóztatás gyakorlatilag nem működik most Magyarországon.

2008-2013 között a magyar állam 160 milliárdot költött felzárkóztatásra, miközben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma növekedett, így ez pénzkidobás - jelentette ki.

Azt mondta: a Fidesz által létrehozott Híd-program, amely arra szolgált volna, hogy a szakképzésbe vezető út legyen, "szintén zsákutca, és csődöt mondott", mivel a programban részt vevők lemorzsolódása még magasabb arányú, mint a szakképzésben részt vevőké.

A Jobbik szerint érdemi megoldást jelentene bentlakásos iskolák létrehozása azoknak a gyerekeknek, akiknek a családja az alapvető szükségletek kielégítését sem tudja biztosítani - fűzte hozzá.