Csaknem egymillió forintot fizetett a csúcstartó bliccelő

Az utóbbi hónapokban felpörgette a behajtásokat a BKK, meg is lett a foganatja. 

Folyamatossá váltak a végrehajtások a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pótdíjazásában, sorra érkeznek bliccelésekből eredő rekordösszegű befizetések a közlekedésszervező társaság számlájára. Ezzel párhuzamosan közel 20 százalékkal csökkent a pótdíjazások száma - áll a BKK szerdai közleményében.
 
A társaság 2015 óta szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, s hatékonyabbá teszi a bliccelésekből fakadó pótdíjtartozások behajtását. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően az elmúlt évben közel 40 ezer, idén pedig újabb 25 ezer fizetési meghagyást, valamint közel 12 ezer végrehajtási eljárást indított a BKK a bliccelőkkel szemben. Közleményükből az is kiderül, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara tájékoztatása alapján csak egyetlen cég, egy telekommunikációs multi adott be több fizetési meghagyást a BKK-nál követelései érvényesítése érdekében.
 
Kiemelik: ezek az összegek már nem csak üres fizetési ígéretek, hanem konkrétan befolyt pénzek, igaz, ezek többségét már nem önszántukból fizették be a pótdíjazottak, hanem jogi eljárások keretében.
 
A közzétett listából kiderül, március 2-án valaki nagyon szomorú volt, az illető ugyanis 924 ezer 307 forinttal lett könnyebb, ennyit fizetett ugyanis pótdíjként a BKK-nak, második helyen - jócskán lemaradva egy 486 ezer, a harmadikon egy 459 ezer forintos befizető szerénykedik.

Bevételi rekordok, csökkenő pótdíjazások

A közleményből az is kiderül, miközben a következetes ellenőrzésnek és jogi eljárásoknak köszönhetően a helyszíni és utólagos pótdíjbevételek hónapról hónapra rekord bevételt produkáltak, a pótdíjazások száma jelentősen csökkent. 2015 azonos időszakához képest közel 20 százalékkal kevesebb alkalommal töltöttek ki sárga csekket a BKK jegyellenőrei azok számára, akik bliccelni próbáltak a budapesti járatokon.
 
Míg 2015 januárjában több mint 30 ezer pótdíjazás volt, egy évvel később már csak 23 ezer, a múlt hónapban pedig már csak 19 ezer. 

8 - 16 - 32 - 2

Nem, ez nem furcsa matematikai feladat, a BKK ezekkel a számokkal dolgozik. Mint írják - és szinte minden budapesti közlekedő ismer - ha a BKK jegyellenőrei pótdíjaznak valakit utazása során, annak a helyszínen – vagy 2 munkanapon belül a kijelölt ügyfélszolgálatokon (Akácfa utca, Deák tér, Kelenföld) – 8 ezer forintot, azt követően, 30 napon belül 16 ezer forintot kell befizetnie. Aki csak 30 nap után rendezi a pótdíjtartozását annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, 32 500 forintot kell befizetnie. Abban az esetben, ha valaki csak otthon felejtette a bérletét, 5 munkanapon belül lehetősége van 2 ezer forintos kezelési költség megfizetése mellett, a bérlet utólagos bemutatására.

302 > 9

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, tavaly ugyanis a BKK eldöntötte, hogy minden tartozást behajt, s ennek érdekében, ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. A közlekedésszervező társaság egyébként ezzel sem vállal túl nagy kockázatot, hiszen a mai napig 313 pótdíjazási polgári per zárult le jogerősen, amelyekből 302 alkalommal, tehát az esetek 97%-ában a BKK nyerte meg a pert. Ezekben az esetekben a pótdíj összegén túl, a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul.