Csányit kérlelik a magyarországi cionisták

Nyílt levélben fordult Csányi Sándor MLSZ-elnökhöz a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége.

A cionista szervezet tagjai azt kérik Csányitól, hogy a magyar szövetség delegáltjai a május 29-i zürichi FIFA-kongresszuson ne támogassák azt a kezdeményezést, ami kizárná a FIFA tagjai közül Izraelt.

Izrael FIFA-ból és UEFA-ból történő kizárását Dzsibríl Radzsúb, a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnöke kezdeményezte, mivel a zsidó állam nem engedi meg a palesztin sportolók szabad közlekedését a blokád alá vont Gázai övezet és Ciszjordánia között.

A szervezet  szeretné,, ha Csányi befolyását és tekintélyét latba vetve levetetné a napirendről a javaslatot, vagy ha ez nem sikerül, akkor a magyar delegáltakkal együtt nemmel szavazna rá. Úgy látják, hogy a felvetett probléma nem a labdarúgásra, hanem a politikára tartozik, a kizárásuknak pedig súlyos következményei lennének. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy az Izraeli Labdarúgó Szövetségnek is mérlegelni kell a nemzetbiztonsági szempontokat. Szerintük azért nem engedhetik szabadon közlekedni a palesztin sportolókat, mert utat nyitnának a terrorizmusnak is.

Teljesen egyértelmű azonban, hogy Csányinak nincs kellő befolyása arra, hogy egymaga megdöntse a javaslatot, vélhetően egyszerű nyomásgyakorlásról van szó. Mernének a magyar delegáltak ezek után igennel szavazni...