Busszal érkezett és sok budapesti helyen megfordulhatott a koronavírusos diáklány

Busszal érkezett és sok budapesti helyen megfordulhatott a koronavírusos diáklány

Távolsági busszal érkezett Bécsből Budapestre az a Milánóban tanuló 21 éves amerikai diáklány, akinél Prágában mindkét teszt igazolta a koronavírus meglétét. Társa, az ugyancsak 21 éves ecuadori lány esetében csupán a második teszt mutatta ki a fertőzést.

A busztársaság illetékese a Blikk megkeresésre azt mondta,

cégük már kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal, hogy az esetet gyorsan és részletesen tisztázza. További információt egyelőre nem tudnak megosztani.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a keddi sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, a járványügyi vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték.

Fel kell deríteni a diáklányok útvonalát, a tartózkodási helyekkel együtt. A felkutatás eredménye határozza meg, hogy milyen intézkedésekre van szükség

– tette hozzá, megjegyezve, meg kell találni azokat a személyeket, akikkel érintkezett a beteg. A vele érintkező személyekkel kapcsolatos tevékenységek attól függnek, hogy a diák mikor betegedett meg, mutatta-e a betegség tüneteit. Ha tünetmentes volt, nem valószínű, hogy az ő környezetében beteget találunk. Ettől függetlenül a teljes útvonalat végig kell követni, s ha szükséges, fertőtleníteni kell azt – hangsúlyozta az egészségügyi szakember.

Magyarországon is járt a Csehországban koronavírussal diagnosztizált két diáklány

Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok - tájékoztat az MTI. Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön keresztül Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást.

Müller Cecília nyomatékosította:

érzékeny vírusról van szó, ami emberi testen kívül nehezen él meg, éppen ezért attól nem kell félni, hogy ha valaki mellett elsétáltak a diákok, az megfertőződött.

A bulvárlapnak Bense Tamás háziorvos azt mondta, nehéz rangsorolni a helyszíneket, a lányok bárhol fertőzhettek cseppfertőzéssel. Ehhez elég, ha csak elköhintették magukat. Akik tőlük kétméteres körzeten belül tartózkodtak, mindenki fokozottan veszélyeztetett helyzetbe került.