A csehek jobb bizniszt kötöttek harckocsiügyben hozzánk képest?

A csehek jobb bizniszt kötöttek harckocsiügyben hozzánk képest?

A cseh kormány is úgy döntött, javítja a hadsereg harckocsijainak színvonalát, ők azonban - velünk ellentétben - nem német járműveket vásároltak, hanem felújítják szovjet gépeket.

A cseh védelmi minisztérium alá is írta azt a megállapodást, amelynek értelmében a VOP CZ vállalat modernizálja a katonaság szovjet gyártmányú T-72-es harckocsijait - adta hírül a Radio Praha.

A 33 tank modernizálása összesen kevesebb mint 1,1 milliárd cseh koronába kerül, ez körülbelül 15 milliárd forint.

Ezzel a felújítással a harckocsik élettartamát 2030-ig tudják meghosszabbítani, a csomagon belül pedig 27 tank harci feladatok ellátására való, három parancsnoki jármű és további három mentő feladatokat lát el.

A magyar kormány ehhez képest máshogy döntött: a honvédség összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, amelyek kiképzési célokat fognak szolgálni a 2023-ban érkező Leopard 2A7+ változat átvételéig, amelyekből 44 darab jön. Az, hogy mennyibe is kerül egy-egy ilyen a magyar adófizetőknek, pontosan nem tudni, az interneten elérhető információk szerint azonban több mint egymilliárd forint feletti összeggel kell számolni.