5 milliárdért akart a cseh kormány szoftvert gyártani, 60 dühös programozó egy hétvége alatt megcsinálta nekik

5 milliárdért akart a cseh kormány szoftvert gyártani, 60 dühös programozó egy hétvége alatt megcsinálta nekik

Hatvan önkéntes cseh számítógépes szakember a hét végén Prágában két nap alatt ingyen elkészítette a közeljövőben bevezetésre kerülő cseh elektronikus sztrádamatricák tájékoztatási rendszerét, amelyet hivatalosan átadnak az államnak - közölte Tomás Vondrácek, az akció szervezője.

A rendszer eredetileg 401 millió koronába (5,213 milliárd forint) került volna,

de a pályázatot a közfelháborodás és a bírálatok következtében megszüntették.

Az illetékes állami hatóságok nyílt pályáztatás nélkül az Asseco Central Europe társaságot választották ki a rendszer kimunkálására és működtetőjének. A megrendelést az ellenzéken kívül Andrej Babis kormányfő is élesen bírálta, túl drágának és átláthatatlannak minősítette.

Nem ismerik a magyar trükköt

Ami magyar szempontból teljesen érthetetlen, hogy a zavaros ügy következményeként a kormányfő a múlt héten menesztette Vladimír Kremlík közlekedési minisztert.

Pedig csinálhatták volna azt is, hogy odaadják az egészet Lölőnek, a botrány hatására emelnek még egymilliárdot az áron, majd mindenkit Soros-ügynöknek neveznek, aki ezt nem érti.

Ehelyett a tárca vezetésével Karel Havlícek miniszterelnök-helyettest, ipari és kereskedelmi minisztert bízta meg. Havlícek, aki a kormányfővel együtt vasárnap délután felkereste a rendszeren dolgozó IT-szakembereket, bejelentette, hogy

az állam felmondja az elektronikus sztrádamatricák bevezetésével kötött összes korábbi szerződését.

A kormányfő nagyra értékelte a kezdeményezést, valamint a számítógépes szakemberek munkáját, s közölte, hogy a program átvétele és ellenőrzése után nyílt pályázatot írnak ki a rendszer működtetésére. A kormány korábbi döntése alapján Csehországban 2021-től vezetnék be az elektronikus sztrádamatricákat a személyautók számára. Az egy éves sztrádamatrica ára jövőre is maradna az eddigi 1500 korona (19 500 forint). 

A cseh programozók által létrehozott tájékoztatási és eladási rendszer vasárnap este óta működőképes. A szakértők teljes egészében elkészítették a rendszer nyilvános részeit, míg biztonsági, bizalmas szoftverrészeket olyan cégeknek kell elkészíteniük, amelyek megfelelő biztonsági felhatalmazásokkal rendelkeznek - mondta Tomás Vondrácek újságíróknak.