Hiába nőtt a munkanélküliség, mégis tárt karokkal várják a vendégmunkásokat

Hiába nőtt a munkanélküliség, mégis tárt karokkal várják a vendégmunkásokat

Az ok egyszerű: számos szakmában nem találni helyi munkaerőt.

Csehországban feloldották a beutazási és munkavállalási korlátozásokat számos ország polgáraira vonatkozóan annak ellenére, hogy a koronavírus-válság miatt nőtt a munkanélküliség - írja a Napi.hu.

Az elmúlt napokig Csehország nem adott ki munkavállalási engedélyeket a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette. Június végén az ipari és kereskedelmi minisztérium újraindította képzett munkavállalói programját, amelyben támogatást kínál olyan jól képzett külföldieknek, akik az országban akarnak dolgozni. Ez vonatkozik az ukrán, a szerbiai, a montenegrói, a mongol és a moldovai vendégmunkásokra.

Az illetékes minisztériumi tisztviselő elmondása szerint elsősorban az ukránokat várják vissza, mármint azokat, akiknek legalább középfokú szakképzettségük van. Tavaly több mint 114 ezer ukránt tartottak nyilván a cseh munkaügyi hivatalok, a második helyen Mongólia állt valamivel nagyjából hatezer vendégmunkással.

A hivatalos statisztika azt mutatja, hogy kétszáz cseh munkaadó keres 1000 álláshelyre Ukrajnából érkezett jelentkezőket. A kormány szerint nincs ellenmondás aközött, hogy az országban nőtt a munkanélküliség, mert a külföldiek olyan főként építőipari és nehézipari szakmák szakmák képviselői, amelyek álláshelyeire nem találni helyi munkaerőt.