Csehországban most az euróról vitáznak

Az euró bevezetése nincs napirenden, mert a cseh korona jól szolgálja az ország érdekeit – jelentette ki a cseh jegybank kormányzójának helyettese.

A jegybanki vezető a cseh államfő és a kormányfő, Milos Zeman és Bohuslav Sobotka szerdai megbeszélésein elhangzottakra reagált. Zeman és Sobotka egyetértettek abban, hogy Csehországban intenzívebbé kell tenni a társadalmi vitát az ország belépéséről az euróövezetbe. Sobotka ismételten az euró 2020-as bevezetése mellett érvelt, amely szerinte a lehető legkorábbi időpont. Megjegyezte, a koalícióban nincs egységes álláspont az euró bevezetéséről.
 
„Úgy vélem, hogy az euró ebben a pillanatban nem napirendi téma. Számomra biztosan nem és örülnék, ha még legalább néhány évig így maradna, s nem lenne ez téma a cseh gazdaság számára sem” – nyilatkozta Hampl, aki szerint talán
az lenne a legjobb, ha az eurót sohasem vezetnék be Csehországban.
Zeman államfő viszont az euró mihamarabbi bevezetésének híve. Úgy gondolja, hogy technika szempontból a dolog két-három éven belül megoldható lenne. Ezt az álláspontját ismételte meg szerdán is.
 
Mojmír Hampl nyíltan ugyan nem bírálta az államfőt, de ironikusan megjegyezte: jó lenne talán, hogyha a rubel bevezetéséről folyna a vita.

Zeman elnök a jegybankkal szemben

Az elnök az utóbbi hónapokban ismételten bírálta a jegybankot. Milos Zeman szerint a jegybank szándékosan hátráltatja az euró bevezetését, mert ezáltal elveszítené jogkörei nagyobbik részét, tehát hatalmát. Az államfőnek az sem tetszik, hogy a jegybank immár második éve szándékosan alacsonyabb árfolyamon tartja a koronát, úgy, hogy egy euró minimálisan 27 korona körül legyen. Zeman úgy látja, hogy ez a jegybanki politika árt a cseh gazdaságnak.
 
Miroslav Singer jegybanki kormányzó a közelmúltban megerősítette, hogy a központi bank legalább 2016 végéig fenntartja jelenlegi monetáris politikáját.