Cseresznyés Zoltán államtitkár szerint a kormány kitolt a családanyákkal

Lukács Zoltán napirend előtti felszólalásban beszélt arról, hogy az MSZP javasolja, hogy a vasárnapi kiskereskedelmi munkavégzésért 100%-os bérpótlék járjon. A múlt héten visszavont vasárnapi boltzár-törvény értelmében azokon a kivételes vasárnapokon, amikor a boltok kinyithattak, ennyi járt az alkalmazottaknak. A korábbi állapot visszaálításával azonban ez a vívmány is kikerült a jogszabályból.

Cseresznyés Péter államtitkár válaszában alaposan kiosztotta a kormányt. Persze a szocikat savazta azért, mert „kikövetelték” a vasárnapi boltzár megszüntetését, és ezzel nehéz helyzetbe hozták a kiskereskedelemben dolgozó családanyákat. A törvény visszavonásáról viszont végül mégis csak a kormány döntött – tehát az államtitkár logikája szerint éppen ők toltak ki a munkavállalókkal és a családokkal.

Cseresznyéstől megtudhattuk azt is, hogy a boltzár remek dolog volt, mert a vasárnap dolgozók száma csökkent, és a kereskedelmi forgalom is növekedett. A visszavonás bejelentésekor azonban éppen az volt a kormány fő érve, hogy egy év után „értékelték” a boltzárat, és arra jutottak, hogy annyira mégsem volt jó ötlet. Emlékeztetett arra is, hogy a szocialisták kormányzása idején is csak 50%-os bérpótlékot kaptak a kereskedelmi dolgozók, és akkor ezen ők nem változtattak.

Az államtitkár leszögezte: a bérpótlékról egyeztetni fognak, de nem az ellenzékkel, hanem az érdekvédőkkel. Nos, a helyzet az, hogy ők épp tegnap adták át egy petícióban a kormánynak, hogy mit szeretnének. Nem fogják kitalálni: 100%-os bérpótlékot, vagyis pontosan ugyanazt, amit az ellenzék követel.