Csíkszereda felett fújja a legnagyobb román zászlót a szél!

Egy újabb román arcátlanság, de persze mit is várhatnánk? Az RMDSZ is megszavazta a zászlótörvényt.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a védelmi miniszter erről a Brassó megyei Nagysinken (Cincu) beszélt hétfőn, miután megszemlélte a Trident Joust 15 és a Resolute Castle 15 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlatok műveleteit.
A trikolórnak Hargita megyében is otthon kell lennie 
- jelentette ki a székelyföldi származású miniszter, akit Victor Ponta miniszterelnök többször is kormánya magyar-szakértőjének nevezett. Mircea Dusa hozzátette, hogy a csíkszeredai ceremónián reményei szerint a miniszterelnöki teendőket is ellátó Gabriel Oprea belügyminiszterrel együtt vesz részt.
 
Székelyföldön a Ponta-kormány hatalomra lépésétől vált érzékeny kérdéssé a nemzeti szimbólumok használata. A székelyföldi megyék prefektusai peres úton távolíttatták el a közintézményekről a román zászlók mellé kitűzött székely zászlókat. A hatósági fellépés ellenreakciót váltott ki, terjedését - ahogyan Trianon után megszoktuk - nagyban elősegítette, hogy a soviniszta gúnyáját levetkőzni nem tudó román államot irritálja az erdélyi magyarság identitásának jelképe.
 
Ahogy korábban többször is írtuk, idén májusban végül a törvényi szabályozás szerint (amelyet az RMDSZ is megszavazott) a helyi zászlókat a román akadémia heraldikai bizottságának kell véleményeznie, majd a román kormánynak kell jóváhagynia, ám két önkormányzatnak nem lehet azonos zászlaja. Egy biztos, a székely zászló ügye még sokáig a napirenden lesz, a kicsinyes román állam mindent meg fog tenni azért, hogy megtörje az erdélyi magyarság küzdelmét, és ebben az sem segít, hogy az RMDSZ-nek sikerült megszavaznia a betiltását.