Megszigorítják a hitelfelvételt attól a naptól, amikor a babaváró hitel indulna

Megszigorítják a hitelfelvételt attól a naptól, amikor a babaváró hitel indulna

Július első napjától lép életbe több új, a családvédelmi akcióterv keretében bevezetett hitellehetőség. Éppen azon a napon, amikortól az adósságfék szabályok szigorítása is hatályossá válik - írj az énpénzem.hu.

A portál érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet. Ugyanis a babaváró hitellel egy napon lép életbe az adósságfék szabályok szigorítása is. Várhatóan a bankok ezen felül további megkötéseket is alkalmazhatnak és már most látszik, hogy élni fognak a lehetőségekkel.

A 18-40 év közötti várandós kismamák körében végzett felmérés szerint a kismamák 80 százaléka tervezi igénybe venni a július 1-jétől induló babaváró támogatást. A megkérdezettek többsége a maximális, 10 millió forintos összeget szeretné felvenni. 

Az előzetes becslések alapján a babaváró hitelt igényelni szándékozó fiatal házasoknak kb. 60 százaléka felel majd meg a jogszabályi feltételeknek és a bankok kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek. 

A hitelintézetek gyakorlata eltérő lesz majd, ezért a fiatal pároknak hitelfelvétel előtt érdemes több bank kínálatát megvizsgálni. Akiknek van már hitelük, vagy alacsonyabb a jövedelmük, csak kisebb hitelösszegre lehetnek jogosultak majd.