Czeglédy nem Tiborcz: napokon belül vádat emelhetnek ellene

Írta meg a kormánylap.

Az "újság" értesülései szerint várhatóan napokon belül vádat emel a Csongrád Megyei Főügyészség az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt egykori önkormányzati képviselője, Czeglédy Csaba és társai ellen. Az eljárásban részt vevő két - névtelenséget kérő - védő is úgy vélekedett a lapnak: a vádhatóság már jövő hét elején bejelentheti, hogy a vádiratot benyújtották az illetékes bíróságnak.

A Czeglédyvel szemben elrendelt letartóztatás határideje december 5-én lejár, és a büntetőeljárásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az ügyészség vagy 15 nappal korábban indítványozza a kényszerintézkedés meghosszabbítását vagy vádat emel.

A vád tartalma még nem ismert, ám a nyomozás során Czeglédy Csabát és 21 társát bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, emellett "az MSZP és Gyurcsány Ferenc DK-elnök ügyvédjeként elhíresült" ügyvédet többmilliós gazdasági csalással is meggyanúsították - írta a lap.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyanúja szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be vagy nem fizették meg.

Mindez azután igazán érdekes, hogy tegnap Tiborcz István cégével, az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást az ORFK megszüntette, bűncselekmény hiányára hivatkozva. Hiába jelzett szabálytalanságokat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).