David Pressman: „Tarthatatlan, hogy Magyarország egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit”

David Pressman: „Tarthatatlan, hogy Magyarország egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit”

Az amerikai nagykövet szerint a magyar kormány eszközként használja fel a NATO-szövetséget a kárpátaljai magyarok ügyében amihez viszont politikai akarat szükséges.

Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el

- idézi a Telex David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, aki az amerikai követségen tartott panelbeszélgetést a magyar-ukrán kapcsolatokról.

A nagykövet nyitóbeszédében hangsúlyozta, „itt ma egy ember teremthet békét. Ha Putyin véget vet a harcnak, akkor a háború is véget ér. Ha Ukrajna vet véget a harcnak, az Ukrajna végét jelenti.”

Pressman - utalva Orbán Viktor korábbi kijelentésére - úgy vélte, nem hitelt érdemlő azt sugallni, hogy amennyiben tűzszünet lenne, Vlagyimir Putyin orosz elnök jóhiszeműen tárgyalóasztalhoz ülne, és beleegyezne, hogy visszavonja csapatait.

Az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar. És pontosan ezért állunk vállvetve az áldozatok mellett, Ukrajna mellett

- tette hozzá az amerikai nagykövet aki szerint az Ukrajna melletti kiállás, valamint más országok ugyan erre történő bátorítása, nem jelenti Magyarország háborúba sodrásának szándékát, ellentétben azzal, amit a magyar kormány állít.

Nagyon sok dezinformáció kering Ukrajnáról - amelyek nagy része egyenesen a Kremlből származik -, és amelyek szerint Ukrajna nem több, mint egy romlott ország, menthetetlenül korrupt, vagy tele van szélsőjobboldali radikálisokkal. A valóság az, hogy sok demokráciához hasonlóan Ukrajna is számos problémával küzd. De Ukrajna egyúttal egy életerős társadalom is, ahol inspiráló aktivisták nemzedéke dolgozik azon, hogy megoldást találjon ezekre a kihívásokra, és tovább haladjon az Európa felé vezető úton

- mondta David Pressman.

A nagykövet kitért arra is, hogy többször is hallotta magas rangú magyar tisztviselőktől az ukrajnai magyarokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos aggodalmakat.

Mi nagyon komolyan vesszük ezeket az aggodalmakat. (…) Készek vagyunk együttműködni önökkel. Mondják el, hogy hogyan segíthetünk megoldani ezt a vitás kérdést szövetségesünk, Magyarország és szoros partnerünk, Ukrajna között. Ha ez egy komoly probléma, akkor komolyan kell foglalkoznunk vele, és erőfeszítéseket kell tennünk a megoldására. És ha van valódi politikai akarat a megoldásra, akkor tévedés ne essék, meg is lehet oldani

- mondta Pressman, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar tisztviselők a NATO-szövetséget eszközként használják fel ezen kétoldalú aggályok kezelésére.

Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, tarthatatlan. És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is

- jelentette ki az amerikai nagykövet.

Címlapkép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd