Új amerikai nagykövet: „Itt Magyarországon egy csodálatos, erős vezetőjük van”

David Cornstein exkluzív interjút adott az RTL II Híradójának.

David Cornstein arról beszélt, hogy a kinevezése előtt huszonöt amerikai szenátorral találkozott, republikánusokkal és demokratákkal egyaránt, de egy ügy volt, amit mindannyian meg szerettek volna vele beszélni, mégpedig a CEU kérdése.

„Mindannyian azt szerették volna, ha a CEU Budapesten marad”

- mondta a nagykövet, aki Budapestre érkezése után ellátogatott a Közép-Európai Egyetem belvárosi kampuszára, és találkozott Michael Ignatieffel, a CEU elnök-rektorával.

„Szerettem volna ezt világossá tenni a magyar embereknek, és a magyar kormány számára a megérkezésem után”

- fogalmazott David Cornstein, aki ezzel elismerte, hogy a látogatása üzenetértékű volt. A CEU maradásával kapcsolatban kijelentette:

„Én úgy gondolom, hogy itt az ideje a döntés megszülessen. És ismétlem, nem az amerikai nagykövet, vagy a washingtoni döntéshozók, hanem Magyarország és a magyar emberek szempontjából remélem, hogy azt a döntést hozzák, hogy az egyetem maradhat ebben a csodálatos városban.”

Kérdésre válaszolva, arról is beszélt: dolgoznak azon, hogy Orbán Viktor meghívást kapjon Washingtonba. Azt mondta: biztos benne, hogy végül meg fog történni a találkozó Donald Trump és Orbán Viktor között. Az amerikai elnöknek Cornstein javasolta, hogy hívja fel Orbán Viktort, gratuláljon neki a választási győzelméhez, ezt pedig Trump meg is fogadta, mert másnap felhívta a magyar miniszterelnököt.

„Ez volt a kezdet, remélem, hogy idővel meghívót kap a miniszterelnök, és megtörténik a találkozó, ami helyénvaló lenne”

 - mondta az új amerikai nagykövet.

Megértően nyilatkozott a sokat kritizált orosz-magyar kapcsolatokról is.

„A kapcsolat az kapcsolat. Az, hogy mit csinálunk azzal a kapcsolattal, az már egy másik kérdés”

- jelentette ki. Cornstein szerint Magyarországnak egyedi a helyzete. Ha egy ország energiájának 80 százaléka egy másik országból jön, akkor muszáj, hogy legyen kapcsolata azzal az országgal – vélekedett.

„Nem akarjuk, hogy télen ne legyen fűtés, vagy lekapcsolják a villanyt”

- szögezte le, de hozzátette, úgy tűnik, „Oroszországnak az a motivációja, hogy minél jobban felforgassa a dolgokat”.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az Egyesült Államok álláspontja az: kell, hogy legyen kapcsolat Oroszországgal, hiszen egy másik nagyhatalomról van szó. „Olyan helyzet nem állhat elő, hogy nincs párbeszéd” - tette hozzá.

A felvetésre, hogy Orbán Viktort sokan az oroszok felforgatójának tartják az Európai Unióban, azt válaszolta, szerinte Magyarországnak „egy csodálatos, erős vezetője” van, Orbán Viktor egy olyan ember, akinek vannak elképzelései, nézetei arról, hogy mi történik az EU-ban, és nem ért egyet mindennel, ami történik. De Cornstein kételkedik abban, hogy ez az orosz elnök, vagy az oroszok befolyása miatt van.

„Én azt remélem, hogy az Önök miniszterelnöke saját maga alakította ki a nézeteit, anélkül, hogy bárki, bármire ösztökélte volna.”

- mondta.