Csak Debrecenben több mint 850 műtétet töröltek

Csak Debrecenben több mint 850 műtétet töröltek

Az elkövetkező két hétben több mint 850 tervezett, de halasztható műtétet törölnek a debreceni fekvőbeteg-ellátó intézményekben az új koronavírus-járvány miatt - közölte az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-vel. A pásztói Margit Kórház arról tájékoztatott, hogy felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátást.

A Debreceni Egyetem (DE) közlése szerint az egyetem klinikai központjának sebészeti klinikáján 250, az idegsebészeten további 250 műtétet mondtak le, a szívsebészeten 5 műtétet halasztanak el, de a sürgős szívsebészeti műtétek folyamatosak, ez átlagosan napi 2 műtétet jelent.

A Kenézy egyetemi kórházban összesen 345 műtétet, ebből 122 traumatológiai, 86 általános sebészeti, 69 fül-orr-gégészeti, 36 urológiai és 32 nőgyógyászati beavatkozást tolnak későbbi időpontra.

A veszélyhelyzet miatti beavatkozások elhalasztása nem érinti a daganatos betegeket, a transzplantáltakat, az immunhiányos állapotban lévőket, és a hematológiai betegségekben szenvedőket.

Az egyetem tájékoztatása szerint azokat a szakrendeléseket, amelyek a betegek károsítása nélkül bezárhatóak, a betegek érdekében szüneteltetik a veszélyhelyzet elmúltáig. A DE-n összesen 492 szakrendelés működik, ebből 277 a Kenézy egyetemi kórházban, 215 pedig a klinikai központban. A klinikai központban és a Kenézy kórházban is növelték az intenzív ágyak számát.

A pásztói Margit Kórház főigazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az intézményben felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátást, a szakrendeléseken pedig korlátozásokat vezettek be.

Boczek Tibor közölte: keddtől visszavonásig nem fogadnak területen kívüli beteget a járóbeteg-ellátásban, a magánrendelések pedig szünetelnek.

Több szakrendelésre kizárólag "Sürgős" megjelölésű beutalóval érkezhetnek betegek, ilyen például a belgyógyászat, a laboratórium, a szemészet vagy a tüdőgyógyászat.

Más szakrendeléseken ugyanakkor - a többi között a diabetológia, a neurológia vagy a kardiológia - nincs mód személyes megjelenésre, csak telefonos konzultációra a szakszemélyzettel, illetve a kezelőorvossal, és elektronikus vényfelírásra.