Dekorációs férgek a kórházigazgató ajánlásával



A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Nőgyógyászati és Szülészeti Osztályának tusolójában készült képsorok sokkolták a közvéleményt. Az ügy annak tükrében még érdekesebb, hogy a kórház pár esztendővel ezelőtt alapos felújításon esett át, 11 milliárdot költöttek rá. Balog Zoltán miniszter honlapján akkor azt olvashattuk, hogy a betegeket „csúcstechnológia várja”.

Az esetet felháborítónak tartja a Jobbik is, amelynek győri önkormányzati képviselője, Fodor Roland keddi sajtótájékoztatóján az EMMI épülete előtt hangsúlyozta: egy „felelős kormányzású országban” egy ilyen botrányt követően az illetékes szervek azonnal reagálnak és hozzálátnak a tűrhetetlen állapotok megszüntetéséhez.Ehhez képest a felvétel nyilvánosságra kerülése után négy nappal mindössze a kórház igazgatója nyilatkozott az ügyben, aki igyekezett elbagatellizálni a kérdést, mondván:

„Nem kukac, hanem

ezüstös ősrovar látható a videón.”

Az intézményvezető hozzátette azt is, hogy az állat az emberre veszélytelen.

Fodor Roland megköszönte a „rovartani tájékoztatást”, ám így is úgy „visszataszítónak” tartja, hogy „ilyen körülmények között kell hölgyeknek tisztálkodnia”. Ám, ha az igazgató valóban úgy véli, hogy ezek a rovarok ártalmatlanok, akkor szívesen átnyújtanak néhány példányt neki. Hozzátette:

Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkárnak is hoztak ilyen „fürdőszobai dekorációs eszközt”,

amelyet a sajtótájékoztató után át is adtak neki a „győri kórházigazgató ajánlásával".


 

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: 22 évnyi egészségügyi munka során már sok mindennel találkozott, de „ilyen hanyagsággal  még nem.” Hozzátette: az ezüstös ősrovar ugyanott szaporodik, ahol a csótány: a nedves, szellőzetlen helyiségekben. Ám úgy véli, az igazán nagy probléma nem is ez, hanem az, hogy a videón világosan látszik:

a fürdőhelyiség „már a nyolcvanas évek elején” is hasonlóan nézhetett ki.

A politikus emlékeztet: a kormány azt állítja, 500 milliárd forintot fordítanak az egészségügy korszerűsítésére. Ehhez képest egy szépen felújított 21. századi intézmény kapuját átlépve

„időutazáson vehetünk részt,

úgy, hogy visszaesünk a 20. századba”.

  Rig leszögezte: egy ilyen helyzetben a kórházigazgatónak egyetlen dolga van:

„kiállni a kamerák elé és elmondani azokat a problémákat, amelyek nem csak az ő kórházában, hanem az ország összes többi kórházában is fennállnak.”

A politikus szerint ezek a pénzhiány, az alulfinanszírozottság, és a humán erőforrás hiánya. Leszögezte: „a  21. században 21. századi ellátás jár minden betegnek.”