Dél-Pest legyőzte Európát

A mocsok, igénytelenség és lepusztultság olyan mértékű, hogy még egy nagy multit, például a TESCO-t is képes volt elnyelni.

Dél-Pesten lakom, s tudom, hogy az apokaliptikus környezetért nem kell máshova mennem. A bezárt, üresen álló gyárépületek sora, a még működő üzemek lepukkantsága, a közterületek szürke és depresszív mivolta jelenti itt a hétköznapokat, ahol minden egy életérzéssé válik. A Hungária körgyűrűn kívül e tájék maga az elképzelt Balkán, a sörösdobozt gyűjtő hajléktalanok, és a hasonló célból ereszcsatornát lelopó cigányok Kánaánja, ahol az ember nem vesz dísztárcsát a kocsira, mert előbb vagy utóbb úgyis megunná pótolni.

A hely, ahol még egy óriási értéket képviselő multicég sem képes fenntartani magát a nyugati elvárások mezején, mert a közeg lerántja őt a mocsokba. Pedig az ilyen vállalatok üzletei szigorú előírások és arculati tervek alapján épülnek ki, még a pók a sarokban is ugyan olyan szögben kapja el a legyet minden egyes áruházban. És teszi ezt jól, sok igénynek megfelelve. Ám vannak környékek, ahol egyszerűen nem-lehet-normálisan-élni. Mert ott olyanok vannak, akik mellett nem-lehet-normálisan-élni. Kiváló példa erre a Soroksári úti TESCO: nem az áruházat akarom bántani, mert ők is csak áldozatok, mint akárki más. Viszont aki még nem volt ott, nézze meg a mosdót. Mindent elárul arról, ami Dél-Pest mai arca: Csövesszag, húgytócsák, összefirkált fülkék, tőből letört ülőkék, a csapok nem működnek, vagy már el is lopták őket. Értik? Egy olyan helyen, ahol még azt sem lehet ráfogni a dolgokra, hogy "nincs pénz". Ez ugyanis maga az élet szaga.

A bejáratnál mocskos emberek válogatnak csikkeket a hamutartóból, két sarokkal arrébb egy idős asszony nyakláncával szalad egy purdé. Én eddig sem vontam kétségbe, hogy mocskos egy hely ez: Megértettem, hogy miért hiányzik a buszmegálló üvege, miért nincs a kuka a helyén, miért a leggagyibb buszokat küldi oda a BKV, és miért van minden bezárva, lerolózva, bedeszkázva, s miért van az, hogy egy földön elterülő ürülék nem feltétlenül kutyapiszok. Azt a szintet elérni viszont, amikor már egy nagy multi mosdójából is ki kell fordulni, na az már tehetség. És itt nem a TESCO-ról van szó, ez csak egy példa a sok közül, amiben lászik, hogy ez a hely nem-normális. Persze ők is hibásak azért, de a lényeg, hogy vihetsz te oda bármit, mindent elnyel ez a Dél-Pestnek hívott feketelyuk. Szerintem húzni kéne egy kerítést, csak előbb elköltözöm. Mert még a fenti képen látható macska is értelmesebb, mint ott sokan. Aki ott él – és tud olvasni -, az érti, hogy miről beszélek írok.