Élénkül a nemzetközi érdeklődés a Jobbik iránt

A befolyásos német lap is a Jobbik néppártosodásáról ír.

Meghosszabbította a Soros-tervről szóló konzultációt az Orbán-kormány - írta Stephan Löwenstein a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban. A német konzervatív lap szerzője beszámol arról, hogy a kormány azt állítja, hogy a 8 millió kérdőívből 1,7 millió visszaérkezett, de azt szeretnék, hogy még több ember fejezze ki a véleményét a milliárdos üzletember tervéről, amelynek állítólagos célja - fogalmaz Löwenstein - a nyugati civilizáció tönkretétele. 

Idézi a cikk a fideszes Puskás Imrét, aki szerint Soros és az általa pénzelt támogatók, megpróbálják Európát migránsokkal elárasztani, hogy meggyengítsék a nemzetállamokat. A terv elleni védőbástya: Magyarország. 

A szerző megemlíti, hogy Soros válaszolt a konzultációs kérdésekre és csúsztatásokról, hazugságokról beszél a személyével és elképzelésével kapcsolatos kormányzati állásponttal kapcsolatban. Löwenstein beszámol arról is, hogy Orbán Viktor szívesen ismételgeti azt, hogy az Európai Unió döntéshozói Soros kezéből esznek. Gyakran elhangzik, hogy az európai intézmények és az EP-képviselők egy része is a Soros-tervet hajta végre. Ezt annak a listának az említésével támasztja alá, amelyen 226 olyan EP-képviselő szerepel, akik  „bizonyítottan vagy feltételezhetően szövetségesei a nyílt társadalomnak”. Ez a névsor egy lobbiszervezet normális eszköze és nincs köze semmilyen pénzmozgáshoz -  idézi a konzervatív lap Heather Gabbet, a Soros Alapítvány brüsszeli vezetőjét.

Löweinstein megjegyzi: Magyarországon a politikai mozgósítás egyik intézményévé vált a nemzeti konzultáció.

Az Orbán-kormány találmánya mögött nincsen törvényi háttér, ezért annak eredménye semmilyen jogkövetkezménnyel nem jár. A költségeket viszont az adófizetők állják. 

Der Spiegel: A Jobbik néppártosodik 

Az egyik legbefolyásosabbnak számító német liberális lap, a Der Spiegel a Jobbik néppártosodásáról közöl cikket. 

Ebben felidézik, hogy a párt, ami néppárttá akar válni, korábban “szélsőjobboldali csapatairól” egyenruhás gárdás felvonulásairól volt hírhedt. 

A következő választásokra Vona Gábor pártelnök - a francia Nemzeti Front mintájára - a mérsékeltebb, középen álló szavazók számára is választhatóvá akarja tenni a Jobbikot.

A Fidesz mögött második helyen álló párt, elsősorban szociális kérdéseket tesz hangsúlyossá, és arról beszél, mivel a gazdaság gyarapodik, a magyarok is magasabb béreket érdemelnének. 

A cikk megemlíti, hogy a Jobbik támogatja azt az uniós polgári kezdeményezést, ami a bérunió megvalósítását tűzte ki célul és ezzel az ellenzéki párt a  konzervatív kormánypártot - fogalmaz a cikk - abszurd módon balról előzi.

Az írás foglalkozik azzal is, hogy a Fidesz továbbra is vezeti a pártok versenyét és elvette a Jobbik klasszikus témáját. A szerző a bevándorlásra utal. (Már az előző kormányzati ciklusban az ellenzéki párt felvetette a migráció veszélyét a parlamentben és elsőként javasolta a migrációs hullám nyugatra áramlásakor a kerítés építését. - a szerk.)

A Der Spiegel megemlíti, hogy Orbán lezárta kerítéssel a déli határt és elutasítja, hogy menekülteket kelljen befogadnia az Unióból. Most zajlik egy nemzeti konzultáció egy “állítólagosan létező” Soros-tervről. A szerző megjegyzi, “az ilyen típusú összeesküvés-elméletek” használnak a Fidesznek, amelynek támogatottsága 40 százalékon áll, a Jobbik a második legerősebb párt.