Angela Merkel pártja elhalasztaná Deutsch Tamás kizárását az Európai Néppártból

Angela Merkel pártja elhalasztaná Deutsch Tamás kizárását az Európai Néppártból

Angela Merkel pártja, a CDU elhalasztaná Deutsch Tamás kizárását az Európai Néppártból. Mint ismert, az osztrák Othmar Karas kezdeményezésére kizárnák a fideszes politikust, ugyanis úgy tűnik, nem fogadták el a bocsánatkérést, miután a Gestapohoz hasonlította a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert.

Kedden már arról is hírt adtunk, hogy újabb bocsánatkérést olvashatott Manfred Weber néppárti frakcióvezető és a többi frakciótag Deutsch Tamástól kedd reggel. Deutsch azt írta, hogy visszavonja „a szerencsétlen hasonlatot”, amit használt.

A Euronews szerint a német CDU elhalasztaná Deutsch esetleges kizárását a pártból. A portál szerint, a német CDU-delegáció nem sietne a szavazással Deutsch ügyében. Erről a szerdán délután hatkor kezdődő néppárti frakcióülésen lesz vita. Az azonban még nem biztos, hogy szavaznak is. Ezt megelőzően, délután négykor a néppárti küldöttségek vezetői is találkoznak szűk körben. A szavazás elhalasztásáról már itt döntés születhet.

A Fidesz korábban azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben kizárják Deutsch Tamást, abban az esetben, a többi fideszes képviselő is távozna a néppárti frakcióból. 

Daniel Caspary, a német néppárti képviselőcsoport vezetője amikor a kedd reggeli CDU delegációs ülés után a Süddeutsche Zeitung című lapnak azt nyilatkozta, hogy

"Nem kell azonnal, az érzelmekre alapozva dönteni. (...) Én annak vagyok a híve, hogy mindent vitassunk meg. Azonban nem kell azonnal, az érzelmekre alapozva döntést hozni. További megbeszélésekre kellene kihasználni az újévi időszakot."

- emelte ki a politikus.

A Euronews brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a halasztáskérés Berlinből érkezett, egy újabb konfliktus ugyanis veszélybe sodorná a német uniós elnökség eredményeit, vagyis az újjáépítési csomag ratifikálását, de a brexit, illetve a koronavírus miatti törékeny helyzet sem kedvez az esetleges feszültségnek. A 23 fős CDU képviselőcsoport egyébként eddig is megértő volt a Fidesz-tagsága iránt. Ottmar Karas osztrák EP-képviselő Deutsch kizárását kérő petícióját közülük csak egy képviselő írta alá.

A lap szerint azonban ez a delegáció sem tudná blokkolni Deutsch kizárását a frakcióból. Viszont a szavazást csak akkor indítják majd erről, ha biztos többség lesz mögötte. Ez pedig most erősen kétségessé vált.

"Az viszont borítékolható, hogy a németek halasztási szándéka feszültséget és nagy vitát szül majd a képviselőcsoportban. Nemcsak a Deutsch kizárásáért petíciót indító Ottmar Karas szeretne azonnali döntést, de emellett érvel a lengyel és a finn delegáció is"

- írja a Euronews.