Deutsch Tamás nyílt levélben ágál a magyar oktatási és médiahelyzet vizsgálata ellen

Deutsch Tamás nyílt levélben ágál a magyar oktatási és médiahelyzet vizsgálata ellen

A fideszes EP-képviselőnek az sérti az igazságérzetét, a szakbizottság „semmibe veszi a kiegyensúlyozottság és sokszínűség legelemibb elvárásait is”, és ez szerinte „ordító aránytalanság”.

A hazai média és az oktatás helyzetét vizsgáló kilenc fős delegációt küld Magyarországra az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága, Deutsch Tamás pedig nyílt levelet fogalmazott meg ezzel szemben - írja a Média1.

A fideszes EP-képviselőben azzal együtt érett meg az ellenérzés, hogy a küldöttségnek Bocskor Andrea személyében a Fidesz is ad tagot, és a vezető egy német kereszténydemokrata politikus, Sabine Verheyen lesz.

Deutsch Tamás viszont úgy látja, a szakbizottság „semmibe veszi a kiegyensúlyozottság és sokszínűség legelemibb elvárásait is”.

A delegáció vezetőjének címzett nyílt levelében Deutsch a kormány álláspontját tolmácsolta, miszerint a küldöttség látogatása során „aránytalanul sok időt” tölt majd a kormánykritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek körében. Szavai szerint ez „ordító aránytalanság”, s úgy érzi, 

a látogatás végleges programjának összeállítása fájóan egyoldalúra sikeredett.

A terv úgy szól, hogy az európai delegáció november 2. és 4. között találkozik majd Csák János kulturális és innovációs és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, továbbá Karácsony Gergely főpolgármesterrel is. Emellett felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőivel és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH) is majd megbeszélést folytatnak.

Deutsch állítása szerint a delegáció tagjaként Bocskor Andrea és más jobboldali szereplők további személyeket, például kormánypárti médiumok munkatársait is ajánlották a delegációnak a programba iktatásra, de velük a fideszes politikus szerint „nem akarnak találkozni”.

Mindenesetre az EP-küldöttség fókuszában nem csupán a hazai médiahelyzet áll majd, hanem áttekintenék azt is, miként érvényesül Magyarországon a a művészi, akadémiai szabadság, valamint milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek. Vélhetően a tanárok helyzetét is górcső alá veszik majd.