Milliárdokért kelhet el Maradona meze, amiben csalással jutott tovább az 1986-os vébén

Milliárdokért kelhet el Maradona meze, amiben csalással jutott tovább az 1986-os vébén

Elindult a licit szerdán Diego Maradona mezére, amelyet az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, az angolok elleni mérkőzésen viselt a negyeddöntőben.

A brit Sotherby's aukciós ház árverése május 4-én zárul, és szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár hatmillió fontot (2,7 milliárd forintot) is megadnak majd a legendás ruhadarabért.

A mez eddig a korábbi angol válogatott középpályás, Steve Hodge tulajdonában volt, ugyanis ő volt az, aki a 2-1-es argentin győzelemmel zárult mérkőzés után mezt cserélt legendás ellenfelével. Az argentin csatár felsője mostanáig a manchesteri nemzeti futballmúzeumban volt kiállítva.

A mexikóvárosi összecsapáson Maradona két gólt szerzett, ezek közül a második egy félpályás szóló végén született, az első találat pedig "az Isten keze" néven híresült el: a 2020-ban elhunyt csatár kézzel ütötte a kapuba a labdát, de a játékvezető és az asszisztensek ezt nem vették észre.

Az eddig legdrágábban értékesített labdarúgómez Peléé volt: a brazilok háromszoros világbajnoka az 1970-es vb-döntőben hordta azt a felsőt, ami kicsit több mint 157 ezer angol fontért (akkori árfolyamon közel 60 millió forintért) talált új gazdára 2002-ben.