6G, gyógyszeripar, mesterséges intelligencia - ezekben is erősíti kapcsolatát a kormány Kínával

6G, gyógyszeripar, mesterséges intelligencia - ezekben is erősíti kapcsolatát a kormány Kínával

Nagy Márton büszkén jelentette, a keleti nyitás sikerének jele, hogy Kína Magyarország 9. legjelentősebb kereskedelmi partnere lett.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja közel egy hetes látogatást tesz Kínában. Orbán Viktor és Li Csiang kínai kormányfő hétfői megbeszélését követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a két miniszterelnök jelenlétében négy megállapodást írt alá: a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről, a gazdaságfejlesztési politika területén történő együttműködésről és cseréről, a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről.

Az MTI szemléjében azt írja, Nagy Márton az együttműködési megállapodások kapcsán kiemelte, hogy Kína Magyarország 9. legjelentősebb kereskedelmi partnere és a világ második legjelentősebb gazdasága. A kínai gazdaság rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben és technológiai világnagyhatalommá vált. Mint mondta, hazánk célja pedig az, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amelyhez el kell mélyíteni a két ország közötti gazdasági együttműködést, különös tekintettel a digitalizációra és a Digitális Selyemút fejlesztésére.

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy mindennek érdekében

a ma aláírt megállapodások többek közt a digitális gazdaság, az új energiahordozók és szén-dioxid-mentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kkv-k, a zöld gazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén kívánják erősíteni az együttműködést.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kö Haj-csiao, a Bank of China elnökének (j) találkozója Pekingben 2023. október 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)