Direkt leminősítették az oroszokat

Politikailag motiváltnak nevezte a Moody's hitelminősítő döntését Oroszország államadós-osztályzatának leminősítéséről az orosz pénzügyminiszter.

Szombat hajnali - a TASZSZ hírügynökség által ismertetett nyilatkozatában - Anton Sziluanov úgy fogalmazott, hogy a hitelminősítő véleménye nem az orosz gazdaság tényleges állapotát tükrözi.

"Úgy vélem, hogy a Moody's által hozott döntés elsősorban politikai jellegű tényezőkön alapul" - jelentette ki újságírók előtt a miniszter, aki szerint a döntés nem egyszerűen túlzottan negatív, hanem olyan rendkívül borúlátó előrejelzéseken alapul, amelyek példa nélkülinek számítanak. Ezzel összefüggésben az orosz pénzügyminiszter arra utalt, hogy a Moody's értékelése messze túlmegy a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és a nemzetközi pénzintézetek korábbi, az orosz gazdaságra vonatkozó előrejelzésein.

Sziluanov úgy vélekedett, hogy a Moody's Investors Service bejelentése nem gyakorol komolyabb pótlólagos hatást a tőkepiac alakulására.

A Moody's pénteken késő este Londonban közölte, hogy megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól. Döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan mély és tartós recesszióba sodorja az orosz gazdaságot.

A hitelminősítő a hosszú és rövid távú orosz szuverén adósságkötelezettségek besorolását "Ba1/Not Prime"-ra rontotta az eddigi "Baa3/Prime-3" szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.