Döbbenetes szavak a parlamentben: Orbán azt sem tudja, hogy Pongrátz Gergely már húsz éve elhunyt

Döbbenetes szavak a parlamentben: Orbán azt sem tudja, hogy Pongrátz Gergely már húsz éve elhunyt

Kiderült, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója nemcsak cinikusan és megvetően vélekedik a szabadságharc hőseiről, de megdöbbentően tudatlan is. Brenner Koloman véleménycikke.

"Nem fasiszta csőcselék, hanem magyar hazafiak voltunk, akik szabadon akartak élni a saját hazájukban".

Pongrátz Gergely szavaival szembesítettem Orbán Balázst. Ám kiderült, hogy a miniszterelnök jobb keze, aki az' 56-os szabadságharcot "felesleges vérontásnak" bélyegezte, a Corvin-közi parancsnokról is vajmi keveset tud.

Pongrátz Gergely a Jobbik alapításakor adott nekünk egy lyukas zászlót, hogy mi vigyük tovább 1956 szellemiségét. Mi ezt a lobogót húsz éve büszkén hordozzuk, a Corvin-közi parancsnok szavai pedig köteleznek minket, hogy ne engedjük feledésbe merülni a szabadságharcosok küzdelmét. Akkor sem, ha a miniszterelnök politikai igazgatója beszél 1956 kapcsán az ellenállás értelmetlenségéről, és a "drága magyar vér" pazarlásáról.

Ezek a gyalázatos, nemzetárulással felérő szavak méltatlanná teszik Orbán Balázst arra, hogy bármilyen közfeladatot lásson el, a kormányból pedig már botrányos interjúja után másnap ki kellett volna hajítani. Ám ez nem történt meg, a mai napig Orbán Viktor jobb keze.

Ez sajnos nem véletlen, és nem is előzmény nélküli. A kormány az elmúlt években egyre súlyosabb aránytévesztésbe sodródik a külpolitikában. Azzal a Jobbik is messzemenőkig egyetért, hogy az orosz-ukrán háborúban Magyarország semmilyen szerepet nem vállalhat. A párt új vezetése világosan leszögezte: Ukrajnának kizárólag humanitárius segítséget szabad adni, s az erre jelenleg tökéletesen alkalmatlan ország uniós és NATO-csatlakozását sem támogatjuk.

A háborútól való távolságtartás azonban nem jelenthet szervilis oroszbarát politikát. Az elmúlt években azonban a kormány számtalan, racionálisan semmivel sem indokolható szolgalelkű gesztust tett Moszkvának, ezzel eljátszva nyugati szövetségeseink bizalmát.

Sajnos Orbán Balázs nemzetáruló mondata ennek a szomorú folyamatnak a betetőzése.

Felszólalásomra válaszul a miniszterelnök jobb keze egyetlen szót sem szólt a szabadságharcot becsmérlő kijelentéseiről, a megbánás legcsekélyebb jele nélkül igyekezett arrogáns módon visszavágni. Ám e kétségbeesett igyekezete közben elbotlott a saját lábában. Arra "emlékeztetett", hogy Pongrátz Gergely az elmúlt években nem helyeselte a Jobbik politikáját. A Corvin-közi parancsnoknak valójában sajnos már csaknem két évtizede nincs lehetősége véleményezni a magyar közéletet: 2005 májusában ugyanis elhunyt.

Orbán Balázsról tehát kiderült, hogy nemcsak cinikusan és megvetően vélekedik a szabadságharc hőseiről, de megdöbbentően tudatlan is. Ez már önmagában is alkalmatlanná tenné tisztsége betöltésére.

Ám ez, ahogyan 1956 gyalázása is, mindenféle következmény nélkül maradt egy magát "nemzetinek" nevező kormányban. Ezek után azt kérem a fideszes politikusoktól és kormánytagoktól, hogy ne vegyenek részt az október 23-i megemlékezéseken. Ők ünnepeljenek inkább november 4-én orosz barátaikkal.

(Címlapkép: Orbán Balázs - Béli Balázs/Alfahír)