Dokumentumfilm készül az ásotthalmi bevándorlásról

A Jobbik továbbra is az egyetlen párt, amelyik szembenéz a menekültek által okozott problémával.

Kifejtette: bemutatjuk például azt, ahogy áramlanak a zöldhatáron át egyszerre több vonalon is a migránsok, minden fajta korlátozás, és ellenőrzés nélkül, de bemutatjuk a szeméthegyeket is. Hozzátéve: Ásotthalmon határállomás biztosítja a jogszerű határátlépést, de az átkelőtől pár tíz méterre migránsok százai kelnek át anélkül, hogy bárki ellenőrizné őket.
 
A fórumon a település polgármestere Toroczkai László a lakosok véleményét tolmácsolva hangsúlyozta: a térségben humanitárius katasztrófa zajlik. Az emberek félnek, a migránsok zaklatják a tanyákon élőket, éjszaka kopogtatnak be a házakba, megállítják az autókat, a buszokra felszállnak, ezzel közegészségügyi veszélyt jelentve az itt élők számára.
 
Elmondása szerint a határsértők közt bárki bejöhet az országba, legyen az bűnöző vagy terrorista. A migránsok tüzet gyújtanak az erdőben, feltörik a tanyákat, rengeteg szemetet halmoznak fel. Akik tudnak, emberségből segítenek nekik, hogy ne legyenek halálesetek, de még így is előfordul, hogy megfagynak az emberek. Ilyen eset történt január elsején is a településen. Ezt a nyomást és terhet Ásotthalom nem tudja egyedül viselni, segítségre van szükség - hangsúlyozta. Egyben örömét fejezte ki, hogy a készenléti rendőrség 26 munkatársa érkezett Ásotthalomra a napokban, hogy ezzel az üggyel foglalkozzon.
 
A fórumon az emberek elmondták: segítséget kérnek a döntéshozóktól, mert az életük teljesen megváltozott. A tanyákon élők félnek, minden nap újabb menekültek érkeznek, rengeteg gyermekkel. A településen már nem mernek kerékpárral, illetve gyalog közlekedni. Megoldást látnának akár a határ menti kerítésépítésben - mint Bulgáriánál vagy Mexikónál -, akár egy térséget ellenőrző "drón-rendszer" kiépítésében, de azt sem tartják kizártnak, hogy az illegális bevándorló célországai segítsenek az itt élőkön.
 
Korábban megírtuk, Ásotthalom nagyközség 14,5 millió forintot nyert az illegális migrációból fakadó problémák kezelésére, valamint pályázaton 6,1 milliót nyert térfigyelőkamera-rendszer kiépítésére és 20 milliót az intézményei korszerűsítésére.
 
Toroczkai László polgármester elmondta: ebből az összegből köztisztasági csoportot állítanak fel. 3 főt napi 8 órás főállásba vesz fel az önkormányzat, nem közmunkabérért dolgozó közfoglalkoztatottakat. Feladatuk az illegális migráció után maradó irgalmatlanul nagy mennyiségű szemét felszámolása lesz.
 
A pénz másik részéből platós járművet vásárolnak a csoport számára, amivel Ásotthalom teljes 122 négyzetkilométeres kül- és belterületéről begyűjtik a szemetet. A maradék pénzből a mezőőrség és a polgárőrség kap támogatást az üzemanyagköltségeihez, hiszen a tevékenységük 95 százaléka a migrációval kapcsolatos.
 
Fotósunk, a MÚOSZ-nagydíjas Béli Balázs szombaton elkísérte a nemzeti párt képviselőit, amikor a Jobbik politikusai bejárták a település határát. S ahogy az mindennapos, újabb csoport menekülttel találták magukat szembe.
 
Mindenesetre, amíg a többi parlamenti párt képviselői nem fogják felkeresni ezt a térséget, és nem szembesülnek az ott élő magyar állampolgárok a bevándorlás okozta problémáival, nem várható el tőlük, hagy valós képet alkossanak a helyzetről. Pedig az idő sürget.