Domokos László a gazdálkodás fontosságára figyelmeztette a kórházakat

Domokos László a gazdálkodás fontosságára figyelmeztette a kórházakat

Az Állami Számvevőszék vezetője a családok után a koronavírus-járvány ellen küzdő kórházaknak is tartogatott néhány jó tanácsot. 

A Népszava által közölt levélben Domokos László a kórházparancsnokok figyelmét hívja fel napjaink legfontosabb problémájára:

a gazdálkodásra. 

Domokos fontosnak tartja megjegyezni a jelenlegi helyzetben, hogy a hivatal korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházi vezetők „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra.” 

Mint írja: a jelenlegi helyzet átrendezte a prioritásokat, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le. Sokkal inkább az erősítésük indokolt, amelyhez nagyban hozzájárulhat a kórházparancsnokok kinevezése.

"Fontos a felesleges és indokolatlan ellátosok minimalizálása"

Domokos László levelében kitért arra is, hogy „a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.”

Újabb több százmillió forintot költ az Orbán-kormány a versenysportra

A kedd éjjel megjelent Magyar Közlöny egyik kormányhatározatának értelmében 1,9 milliárd forintot oszt szét a kormány a Központi Maradványelszámolási Alapból - írja a Hvg.hu. Ebből az összegből 300 millió a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására megy, 100 millió pedig egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatására.

Mint ismert, az egészségügyi intézményeknek mostanra kellett végezniük az ágyak többségének kiürítésével, illetve saját nem lévő forrásaikból kellett fedezetlen kötelezettségeket vállalniuk új intenzív osztályaik infrastruktúrájának kialakítására. 

Az intézmények több hete már nem végeznek tervezett, illetve halasztható beavatkozásokat, azaz lényegében csak életmentéssel foglalkoznak. Sőt ezekben a napokban az utasítások kényszerében olyan betegeket is hazaadnak, akiknek inkább kórházban lenne a helyük.

Közel 300 millió forintos közbeszerzést nyert a kormány kedvenc kommunikációs vállalkozója

Újabb 290 millió forintos állami megrendelést nyert el a korábbi kormányzati gyűlöletkampányokat lebonyolító Balássy Gyula két cégét, az erről szóló döntést az EU hivatalos lapjában tették közzé. A New Land Media és a Longue Design a pénzért cserébe a Magyar Fejlesztési Bank részére tervez és valósít meg kommunikációs kampányt, amelyben az uniós forrásból megvalósult szolgáltatásokat népszerűsítik.