Úgy tűnik, elhúzódik a Trump elleni impeachment eljárás, tanúkat hallgathat meg a szenátus

Úgy tűnik, elhúzódik a Trump elleni impeachment eljárás, tanúkat hallgathat meg a szenátus

Mint ismert, Trump ellen lázadás szítása miatt emelt vádat januárban a képviselőház, mert január 6-án tartott, gyújtó hangvételű beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét.

Friss hírek szerint elhúzódhat a Donald Trump ellen indított alkotmányos vádeljárás, miután a szövetségi törvényhozás felsőháza megszavazta, hogy tanúkat hallgathasson meg - számolt be róla a MTI.

Az 50-50 arányban demokrata és republikánus párti politikusokra oszló szenátus 55-45 arányban hagyta jóvá tanúk meghallgatását. A szenátus Jamie Herrera Beutler republikánus képviselőt akarja meghallgatni, aki pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte, hogy a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait.

Trump ügyvédei szerint az impeachment a demokraták politikai bosszúja

A demokraták politikai bosszújának nevezte a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) a korábbi elnök egyik jogi képviselője pénteken - számol be róla a Magyar Távirati Iroda tudósítója. Michael T. van der Veen felszólította a szenátorokat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a "kirívóan alkotmányellenes politikai bosszúval".

Azt is mondta, hogy

Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták meg a Kongresszust, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus. Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását.

Trump az Egyesült Államok történetének egyetlen elnöke, aki ellen másodszor is alkotmányos vádemelést kezdeményezett a képviselőház. Csekély az esély viszont arra, hogy a szenátus elítélje, ahhoz ugyanis 17 republikánus párti szenátor szavazatára is szükség lenne, mert a demokratáknak nincs meg az ehhez szükséges, kétharmados többségük a felsőházban.

Mitch MaConnell, a republikánus frakció vezetője bejelentette, hogy ő az elnök felmentésére fog szavazni.