Trump nem veszett össze a liberalizmus egyik vezető arcával

Sikeres diplomáciai tárgyalások.

Az amerikai elnök és Justin Trudeau szinte tökéletes politikai ellentettjei egymásnak, a kanadai vezetőt a liberalizmus egyik vezető arcának tartja a világ, míg Trump sokkal inkább konzervatív elveket vall. A The New York Times számolt be róla, hogy ennek ellenére pozitív kicsengése lett kettejük találkozójának.

Trump szerint már most is kitűnő kereskedelmi viszony van a két ország között, de ezeken még lehet finomítani. Ottawa exportjának 75 százaléka az USA határain belülre kerül. Washington a választás után - csak úgy, mint a legtöbb hasonló egyezménynek - a NAFTA (Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) megállapodásnak is nekiment. A mostani találkozó után viszont úgy tűnik, hogy itt is finomodott a korábbi álláspont. Hasonlóan, mint Kína esetében.

Az amerikai elnök a Twiterren egyenesen csodálatosnak nevezte a találkozót, de Trudeau is csak a pozitívumokat emelte ki. Elmondása szerint a kanadai nép nem azt várja tőle, hogy kioktossa más országok vezetőit a jó kormányzás mibenlétéről. Az egyetlen ellenpont a bevándorlás kérdése lehetett, de itt is sikerült leszögezni, hogy Ottawa szívesen befogadja a menekülteket, míg az USA nem, és ezt tiszteletben is tartja mindkét fél.

Sikerült szóbeli megállapodást kötni arról, hogy közösen próbálják megvédeni az észak-amerikai munkahelyeket, a közös gazdasági érdekeik miatt. Kanada kormányfője találkozott a republikánus vezető lányával is, Ivanka Trump egy kerekasztal beszélgetésre hívta el, ami a női egyenjogúságról szólt.