Doppingközpontot hoz létre a kormány

Teljesítményfokozó-szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Az Európa Tanács 2016. évi sportminiszteri értekezletén Balog Zoltán közölte: a központ megvalósítására 3,2 millió eurót (nagyjából egymilliárd forint) szán a kormány.

Balog Zoltán kiemelte: jövőre Magyarország több tucat világversenyt rendez majd, tizenkét világ- és Európa-bajnokságot, amelyek közül kiemelkedik a vizes világbajnokság, amire - mint mondta - Budapest nagyon készül.

A sport egy fontos üzlet a világon, ezért fontos, hogy lefektetett, világos szabályai legyenek a szervezésben, a korrupció és a dopping elleni harcban - emelte ki a miniszter.

Balog Zoltán kitért arra, hogy öt év alatt 136 ezerrel nőtt a versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma Magyarországon, mára 350 ezren rendelkeznek ilyen engedéllyel.

A konferencián Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkár-helyettese többek között arról beszélt, hogy kollektív megállapodásra van szükség a kormányok részéről a drogellenes küzdelemben és a korrupcióval szembeni fellépésben.

Minden országnak ratifikálnia kell a sportversenyek tiltott befolyásolása elleni, úgynevezett macolini egyezményt, mert e nélkül nem lesz előrehaladás a problémák leküzdésében – fogalmazott.