Dr. Popély Gyula történész kapja a Pongrátz Gergely-érdemkeresztet

Az MTA nagydoktora, a Károli Gáspár Egyetem korábbi rektorhelyettese, a pozsonyi magyar gimnázium kétnyelvű bizonyítványok miatt eltávolított igazgatója kapja a Pongrátz Gergely-érdemkeresztet.

klA Jobbik alelnöke méltatásában kiemelte: dr. Popély Gyula termékeny közéleti és tudományos pályafutása során következetesen képviselte a kisebbségi sorba kényszerített magyarság érdekeit. A „Felvidék krónikásának” számos könyve ennek kiváló példázata, szorgalmasan kutatta a felvidéki magyarság jogfosztásának 20. századi tragédiáját, s nemzetéhez hű, kiváló tudósként tárja fel a korábban elhallgatott magyar történelmet - mondta.

Emlékezetetett: Popély Gyula egyedül vívta meg a Felvidéken a bizonyítványháborút, amikor szembeszegült a Meciar-kormány miniszteri rendeletével, amelynek értelmében kizárólag szlovák nyelvű bizonyítványt állíthattak ki a magyar iskolákban is. A Pozsonyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatójaként viszont magyar nyelven is kiállíttatta az év végi bizonyítványokat, vállalva borítékolt következményét: eltávolították posztjáról.
Az érdemkeresztet korábban Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője, Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Szaniszló Ferenc újságíró, Csath Magdolna közgazdász, valamint Ángyán József volt államtitkár, egyetemi tanár kapta meg.
A felvidéki professzor oktatói és egyetemvezetői munkája – melynek során nemzedékek tapasztalhatták meg elhivatottságát és hazaszeretetét – széleskörű megbecsülést szereztek számára - folytatta a politikus. Sem ifjúsági vezetőként, vagy a magyar iskolák fölszámolása elleni mozgalom egyik vezetőjeként, sem a pozsonyi magyar gimnázium igazgatójaként nem hagyta magát elhallgattatni vagy megfélemlíttetni:

tollal és szóval folytatta azt a küzdelmet a magyarság megmaradásáért, melyet az

Érdemkereszt névadója fegyverrel a kezében kezdett - fogalmazott Novák Előd.

Az érdemkeresztet Vona Gábor - szombati évértékelőjének keretében - adja át dr. Popély Gyulának, a korábbi díjazottak jelenlétében.