Drasztikus zuhanásban a magyar építőipar

A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva 1,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.

A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakától.

-19,6%

Az első két hónapban az építőipari termelés volumene 19,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva: az épületek építése 8,6, az egyéb építményeké 35,4 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén továbbra is 40,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, bár a megkötött új szerződések volumene 8,7 százalékkal emelkedett.

Az épületek építésére kötött új szerződések volumene - kiemelten az ipari és raktárépületek építésére feladatott nagy volumenű megbízásokkal - 19,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly februárinál, így az összes rendelésállomány 41,2 százalékkal nőtt.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új rendelések 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit és a teljes állomány 61,7 százalékkal alacsonyabb, alig két ötöde a tavaly februárinak.