Visszaverte az oroszok éjszakai dróntámadásait az ukrán légvédelem

Visszaverte az oroszok éjszakai dróntámadásait az ukrán légvédelem

Kijevben és környékén, valamint az ország keleti részén is elhárították az orosz dróntámadásokat az ukrán hatóságok közlése szerint.

Az ukrán légvédelem a péntekre virradó éjszaka visszaverte az orosz dróntámadásokat a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint az ország keleti részén - közölték pénteken az ukrán hatóságok.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján az MTI szerint azt írta, hogy Oroszország ismét infrastrukturális létesítményeket vett célba. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelmi rakéták eltalálták a támadó drónokat.

A kijevi polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy az éjszakai támadások nem érték el céljukat. Közlésük szerint az ukrán légvédelem öt drónt semmisített meg a főváros felett. Egy közigazgatási épület részben beomlott, és egy lakóház ablakai megrongálódtak - tették hozzá.

Halottakról vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

A Dnyipropetrovszki terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a légvédelem az ő régiójában is visszaverte a támadásokat. Három különböző körzetben voltak támadások - írta.

A szomszédos Zaporizzsjai területen az ukrán hadsereg keleti hadműveleti parancsnokságának közlése szerint minden támadó drónt megsemmisítettek.

Csütörtökön Oroszország - ukrán közlések szerint - rakétatámadást indított Ukrajna-szerte, ami Kijevben széles körű áramkimaradásokhoz vezetett. Elsősorban az energetikai infrastruktúra volt a célpont.

Péntek reggel visszavonták az Ukrajna több régiójára előzőleg kiadott légiriadót. Korábban riadókészültség volt a dnyipropetrovszki és a Harkivi területen, valamint a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részein.

Kijevben jelenleg 3,6 millióan élnek, 200 ezerrel kevesebben, mint az orosz különleges művelet február végi kezdete előtt; köztük van 300 ezer menekült az ország minden részéből - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Der Spiegelnek nyilatkozva, amely a német hetilap pénteken megjelent számában olvasható.

Mint elmondta, a háború előtt 3,8 millióan éltek az ukrán fővárosban, márciusban már kevesebb mint egymillióan, júliusban 2-2,5 millióan voltak, jelenleg pedig 3,6 milliót számlálnak, beleértve azt a 300 ezer menekültet, akik az ország más részeiből érkeztek.

"A város túlzsúfolt"

- tette hozzá.

Kifejtette, hogy a hatóságok a működő mobiltelefonok száma alapján határozzák meg, hányan vannak a városban. Hozzátette, hogy jelenleg "gyakorlatilag minden lakásban" van víz és fűtés.