Egységben Magyarországért: a költekezés után megszorításokat tervez az Orbán-kormány

Egységben Magyarországért: a költekezés után megszorításokat tervez az Orbán-kormány

Az élet minden területét érinteni fogja Orbán Viktor miniszterelnök "költekezés utáni", 750 milliárd forintos megszorítócsomagja - állítják a Jobbik, az MSZP és az LMP politikusai, akik erről az ellenzéki összefogás által létrehozott Egységben Magyarországért sajtóközpontjából tartottak közös, online sajtótájékoztatót kedden.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a Fidesz a válság alatt "csúcsra járatta a haverok pénzelését". Úgy véli, a magyar gazdaság nincs jó állapotban, rekord szinten az eladósodás, az infláció és a hiány is magas.

A politikus azt sérelmezte, hogy a kormány a megszorítás keretében 20 milliárd forintot von el a beruházások ösztönzésének területétől, valamint 6,5 milliárd forintot a foglalkoztatás támogatásától. Kifogásolta azt is, hogy a döntéshozatalba a munkavállalói érdekképviseleteket nem vonták be.

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési frakciójának tagja úgy értékelte, hogy az egészségügyet is érinti a megszorítás, ami miatt fejlesztések maradhatnak el vagy szűrőprogramok bevezetése halasztódik.

A fiatalok külföldi nyelvtanulását sem támogatja a kabinet idén.

Hangsúlyosan szólt a mélyszegénységben élőkről, hozzátéve: hiába emelkedik a nyugdíj, a minimálbér vagy a közfoglalkoztatás díja, ha azt a pénzromlás "elégeti".

Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője szerint az Orbán-kormány kifosztja a településeket, holott szerinte aki az önkormányzatokat sarcolja, az az embereket sarcolja.

Folytatódnak az elvonások, holott a településeknek a növekvő energiaárak vagy a minimálbér emelése miatt inkább kompenzációt kellene adni

- mondta.

Kijelentette, hogy sarcolás helyett adócsökkentésre lenne szükség, az önkormányzatok megkülönböztetése helyett egyenlő elbánásra, a haveri finanszírozás helyett pedig a rászorultsági és a feladatellátási alapú finanszírozásra.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}