Dühítő! Még a divatguru olasz birtokintézője is földhöz jutott

Isacco Rappo intézi Carlo Benetton 6000 hektáros somogyi birtokát.

Neszményi Zsolt beszámolója szerint 247 birtoktestet hirdettek meg, amelyek összterülete 4344 hektár, kikiáltási ára 4 milliárd 32 millió forint volt. Az árveréseken 104 birtoktest kelt el, területük 1924 hektár, az eladási ár a kikiáltási árat 82 millióval meghaladó, 1 milliárd 649 millió forint volt.

 

Kinek az érdekében?Március 31-ével lezárult a földárverések második hulláma. Az összesen meghirdetett 380 ezer hektá...

Közzétette: Alfahír Ökonemzet – 2016. április 7.

Miközben Fejér megyében épül az udvari birtok, vasúttal, stadionnal, kastéllyal, örökbe fogadott kutyával, addig Somogyországban az olaszok élesztik újra a régi vadászos földesúri életformát.

Tavaly számolt be róla a Bors, hogy a világhíres olasz divattervező, Carlo Benetton belső-Somogyba költözött, Rinyatamási és Görgeteg között vásárolt meg egy korábbi Széchenyi-vadászkastélyt. Azonban Benetton több mint egy évtizede képviselteti magát a környéken - 2004-ben már 6 ezer hektár fölött diszponált. Ezt egyébként maga a divatguru birtokintézője, Isacco Rappo mesélte el még annak idején a közszolgálati tévé Főtér című műsorában (2009-ben).

Ez a kis anekdota most arról jutott eszünkbe, hogy Isacco Rappo is vásárolt márciusban termőföldet Hedrehely határában (csakúgy mint Michael Frühwirth/Nagykorpád és Hahnenkamm Christian Oliver/Buzsák). Az csak tovább színesíti a képet, hogy Isacco testvére, Manuel úgy vett tavaly összesen 100 hektár területet, hogy azzal még a magyar államkincstárat is sikerült megrövidítenie (az ügyben feljelentés is született).

Neszményi igazodva a Habony-művek kommunikációs stratégiájához, nem árulta el, hogy az összterület hány százalékát képezik nagybirtokok (annyi baj legyen, mi majd kiszámoljuk!), egyelőre csak annyit tudunk, hogy az eladott birtoktestek 55 százaléka 10 hektár alatti, 8 százaléka 50 hektárnál nagyobb terület volt, és 4 ingatlant kínáltak 100 millió forint feletti összegért.
A legnagyobb terület, amelyet sikerült is értékesíteni, egy 146 millió forintért kínált 176 hektáros somogyjádi ingatlan volt.

A megye 14 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el.

Ahogy a bicskei földfórum kapcsán megjegyeztük:

fontos dokumentálni a hazánkban lezajlott földrablás eseményeit, irányítóit és haszonélvezőit, hogy ha egy közjót szem előtt tartó kormánya lesz egyszer hazánknak, támaszkodhasson erre az információhalmazra.