Nagyon furcsán hitelezi meg saját cégét közpénzből a letelepedésikötvény-bizniszes üzletember

Nagyon furcsán hitelezi meg saját cégét közpénzből a letelepedésikötvény-bizniszes üzletember

Beépítik a Várkert rakpart 17. alatti ház, a Harkányi-bérház 207 négyzetméteres, panorámás tetőteraszát, ám a beruházás és finanszírozása mögött több furcsaságot is talált a 24.hu. Az UNESCO világörökség részét képező Duna-parti házon a lakók szerint nem lehetne egy újabb emeletet felhúzni, ráadásul a beruházással elvágják őket a közös tulajdonú tetőterasztól, a beruházó ABC International Kft. viszont azt állítja, erről szó sincs.

Az ABC International Kft. korábbi résztulajdonosa Fodor Gergely volt, aki most a Budai Várnegyed kormányzati beruházásaiért felelős kormánybiztos. Az új tulajdonos pedig már Boros Attila, akit a Rogán-féle kötvénybiznisz kínai szálában, a Hungary State Special Debt Fund körül is fellelhetünk.

A beruházásra az ABC International 100 millió forint hitelt kapott a Debt-Invest Kft. nevű cégtől, melyben tulajdonosként ugyancsak felbukkan Boros.

A hitel azonban jelen esetben közpénzt jelent,

mivel az része a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank 200 milliárd forint keretösszegű MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. nevű programjának.

A hitellel kapcsolatban az is furcsa, hogy azt magáncélra nem lehet igénybe venni. A 24.hu megkeresésére az egyik hitelközvetítő azt mondta,

saját célú lakásvásárlásra nem adható kölcsön, de ha a szerzeményt például bérbeadással hasznosítják, az megfelel a feltételeknek, csak be kell adni egy üzleti tervet a várható megtérülésről.

A lakók azonban azt állítják, az ABC International

rendre úgy nyilatkozott, hogy „Boros úr, a felesége és a gyerekeik” fognak benne lakni.

Pedig saját lakás felújítására elméletileg nem adhat hitelt az MFB, illetve a közvetítője, csak ha valamilyen üzleti hasznosítás a terv.

Guóth Ádám, az ABC International ügyvezetője a lapnak azt mondta, érvényes építési engedéllyel rendelkeznek a tetőterasz, illetve a felső szint átépítésére. Hozzátette, „minden munka és munkafolyamat az örökségvédelmi felügyelet bevonásával, ajánlásával és jóváhagyásával történik, amire kötelezve is vagyunk”. Guóth azt is leszögezte, nem építenek 6. emeletet, mert az engedélyben ilyen nem szerepel.