Duplájára növelnék Matolcsy fizetését

Az MNB-elnök fizetése 2,4 millióról 5-re, az alelnököké 1,7-ről 4,5-re, a monetáristanács-tagoké 1,4-ről 3-ra, az FB-tagoké 0,8-ról 3,0 millió forintra növekedne.

qweA Fidesz-frakció átdolgozza és újra beterjeszti a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot – közölte a Világgazdasággal Bánki Erik, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Az átdolgozás alighanem azt jelentheti, hogy míg a törvénymódosító javaslatból az alapítványok ügye teljesen kikerül (vagyis az adatok visszamenőleges hatályú titkosítása, amit az Ab elmeszelt), addig az MNB-vezetők fizetésének, illetve a jegybanki tisztségviselők – a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjai – tiszteletdíjának az emelése változatlan formában benne marad. Ez utóbbiban ugyanis az AB nem talált kivetnivalót, igaz a történtek miatt ez sem emelkedhetett törvényerőre.

A nagy emelési láz alighanem arra vezethető vissza, hogy Matolcsynál kevesebbet jelenleg az EU további huszonhét jegybankelnöke közül csak négy keres, és még 5 milliós fizetésével is csak a középmezőnybe kerülne. Arról nincs kimutatás, hogyan viszonyul az MNB felügyelőbizottsági tagjainak díjazása uniós társaikéhoz.

Az MNB a napokban, hetekben nemcsak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy számolatlanul szórja a közpénzt az ingatlanokra és műkincsekre,  vagy épp saját alapítványaira, hanem, hogy nyíltan kiállt a magyar mezőgazdaságot alapjaiban megrázó, tönkretevő TTIP szerződés mellett. Erről itt olvashat bővebben.

A Népszabadság információi szerint a vezető tisztségviselők bére két- háromszorosára növekedne. Így például Matolcsy Györgyé 2,4 millióról 5-re, az alelnököké 1,7-ről 4,5 millióra, a monetáristanács-tagoké 1,4-ről 3-ra, a felügyelőbizottság elnökének, Papcsák Ferencnek 1,2-ről 3,5 millióra nőne. De nagyon nem járnának rosszul az FB-tagok sem, az ő bérük 0,8 millióról több mint háromszorosára, 3,0 millióra nő.