Dúró: Tapolcán a Jobbik esélyes a Fidesz ellen – az MSZP labdába sem rúg

Ezért a kormánypárt a Jobbik ellen fordította „hajóágyúit”.

Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese, valamint Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető-alelnöke szerint a tapolcai időközi választás kampánya egészen más stratégiát követel meg majd tavasszal, az egyes pártok részéről. Ezzel szemben a Jobbik parlamenti képviselője pártja következetességét hangsúlyozta.

A Jobbik ugyanazt a taktikát követi minden egyes választás alkalmával: pozitív, programalapú kampányt szeretne folytatni – jelentette ki Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője az M1 Ma reggel című szerdai műsorában.
Tapolcán különösen nagy a tét a Jobbik számára, hiszen „a legesélyesebb jelöltnek nevezhetjük Rig Lajost, a Jobbik jelöltjét” – állapította meg az ellenzéki politikus közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva.

Az Iránytű Intézet teljes választókerületet vizsgáló felmérése szerint az MSZP „nem fog labdába rúgni”, hiába van Ajkán szocialista vezetés; jelen állás szerint a Fidesz és a Jobbik között dől majd el a mandátum sorsa.
Rig Lajos kedden egy nap alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges kellő számú aláírást.

Az ellenzéki politikus arra figyelmeztetett, hogy szerinte a Fidesz lejárató, negatív kampányt tervez a Jobbik ellen, mint fogalmazott:

„ellenünk fordítja hajóágyúit”

Dúró ezzel szemben célként jelölte meg, hogy tisztességes versenyben nyerjék el a szavazók támogatását. A Jobbik öt pontból álló etikai kódexet készített a tapolcai időközi országgyűlési választásra, és várja más pártok csatlakozását hozzá – jelentette be Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője.

A dokumentum megfogalmazza, hogy a jelölő szervezetek pozitív, programalapú kampányt folytatnak, csak a törvények által megengedett kampányeszközökkel élnek, tartózkodnak a szabálysértésektől, fokozott szabálykövető magatartást várnak el aktivistáiktól a választás napján, a felhasznált forrásokkal pedig elszámolnak – ismertette Dúró Dóra.

A Jobbik politikusa a plakáttépkedést és a szavazók szervezett szállítását is elítélte, utalva a közelmúltban a média kereszttűzébe került „Szabad Európa Csapatra” (SZECS), avagy a „Kubatov-gárdára”. Mint ismeretes korábban Novák Előd a párt alelnöke bemutatta a médiának azt a videofelvételt, amelyen a titkos feladatokat ellátó kampánycsapat továbbképzésén, a pénzhamisítási ügybe keveredett, volt Fidesz IT elnök, Veress Áron is ott ül, Kubatov hallgatóságában.

Dúró emlékeztet arra, hogy egy neve elhallgatását kérő aktivista a közelmúltban, azt nyilatkozta az egyik hírportálnak, hogy az órabérben fizetett SZECS nem csak a Fidesz szavazóbázisát regisztrálta, hanem az elutasítókat is feltérképezte. Ezen felül, a kibeszélő állítása szerint külön fizettek azért is, hogy például Gyöngyösön illegálisan eltávolítsák Vona Gábor plakátjait. Az ügyben, a párttól függetlenül feljelentés is született, a Jobbik ezt azzal egészítette ki, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a „Kubatov-gárdával” kapcsolatban, ahova meghívná a kiszivárogtató kormánypárti aktivistát is.

Dúró ugyanakkor Tapolcán, illetve a tapolcai választókerületben is fontosnak tartja a személyes kapcsolatok kiépítését. Ehhez kapcsolódik, hogy a jobbikos politikusok az önkéntesség jegyében, egy-egy intézményben fognak társadalmi munkát vállalni. Dúró elmondta azt is, hogy a veszprémi időközi választásból, a részvételi adatok miatt, általános következtetéseket nem lehet levonni.

A politikus ugyanakkor azt biztosra veszi, teszi ezt közvélemény-kutatásokra is hivatkozva, hogy a Jobbiknak hónapról hónapra növekszik a támogatottsága, a párt 2018-ban így a Fidesz kihívója lesz.