Durva áremelkedés várható a társasházak közös költségében

Durva áremelkedés várható a társasházak közös költségében

A lakástulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, miután átlagosan 20 százalékkal drágulhatnak a díjak.

Több ezer forinttal is drágulhat idén a közös költség a társasházakban, a korábbi években elmaradt díjemelések most egy ütemben visszaütnek - derült ki az ATV Híradó riportjából. Szakértők szerint átlagosan 20 százalékkal emelik meg a közös költséget a társasházakban.

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója elmondta, hogy az emelés mértékéről a lakástulajdonosok döntenek a társasház pénzügyi helyzetét figyelembe véve.

"A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezenkívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsósorban a közös képviseleti díjat is emelni kell" - fejtette ki a televíziónak Bék.

Kocsi László közös képviselő szerint különbséget kell tenni a társasházak között, mivel egy 10 emeletesnél és egy 4 emeletesnél teljesen mások a körülmények és a fűtés módja sem mindegy.

Az elmúlt két évben a társasházak közül sokan már felélték a megtakarításaik egy részét

- mondta.

"Ha nincs adóssága egy háznak, akkor 8-10 ezer forint körül alakul egy 4 emeletesnél, a 10 emeleteseknél nehéz ezt megmondani, mert ott más költségek lépnek fel a liftek miatt és sokkal több gond ütheti fel a fejét műszakilag is"

- fogalmazott.

Bék Ágnes az ATV-nek arról is beszélt, hogy az elmúlt két év közösköltség-emelkedéseinek hiánya miatt több fontos felújítás és beruházás is elmaradt.

(Címlapkép: Postás megérkezik egy társasházhoz a főváros XIII. kerületében, ahol dupla nyugdíjat kézbesít 2023. február 8-án. MTI/Bruzák Noémi)