Eb: 67,7 százalék a magyar válogatott továbbjutási esélye a mesterséges intelligencia szerint

Eb: 67,7 százalék a magyar válogatott továbbjutási esélye a mesterséges intelligencia szerint

A ChatGPT számításai szerint a nemzeti együttes vasárnap esti skótok elleni győzelme után már reménytelibb valószínűséggel juthat tovább.

Kiszámolta a ChatGPT, a mesterséges intelligencia chatbotjának számításai szerint a magyar válogatott skótok elleni győzelme után már reménytelibb, 67,7 százalék eséllyel juthat tovább a futball-Eb-n.

A magyar csapat megnövekedett továbbjutási esélye annak köszönhető, hogy vasárnap este 1-0-ra legyőzte Skóciát az utolsó csoportmérkőzésén.

Az esélyeket Békés Gábor közgazdász számolta ki a chatbot mellett az oddschecker.com felhasználásával - számolt be a Portfolio.hu.

Az idei Európa-bajnokság szabályai szerint először vehet rész 24 csapat a kontinenstornán, és nemcsak az első két helyezett jut tovább automatikusan a csoportokból, hanem a négy legjobb harmadik helyezett is bekerül a 16-os egyenes kieséses szakaszba. Ez jelentős változás a korábbi 16 csapatos formátumhoz képest.

A nemzeti válogatottunk Svájctól és Németországtól is kétgólnyi különbséggel szenvedett vereséget, előbbinél 1-3, utóbbinál 0-2 eredményekkel.

Csoboth Kevin döntő, 100. percben belőtt góljával viszont sikerült győzelmet aratniuk, s ezzel három pontot szerezniük, ami a harmadik helyre volt elegendő az A-csoportban.

Ám a továbbjutás csak úgy lehetséges, ha a négy legjobb csoportharmadik egyikévé válunk, tehát az alábbi három feltételből kettőnek kell teljesülnie:

A B-csoportban Spanyolország és Olaszország ne kapjon ki Albániától, illetve Horvátországtól,

A C-csoportban Anglia nyerjen Szlovénia ellen, valamint

Az F-csoportban Portugália és Törökország ne kapjon ki Georgiától, illetve Csehországtól.

Minimális valószínűsége van azonban annak is, hogy egy másik csoport harmadik helyezettje rosszabb gólaránnyal zárjon, mint Magyarország, bár ez csak mellékesen befolyásolná a hazai válogatott esélyeit.

(Címlapkép: A győztes gólt szerző Csoboth Kevint köszöntik csapattársai a labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)